Суспільство
24 квітня 2015
У Росії оголосили амністію сотням тисяч ув'язнених
Депутати Державної Думи Росії оголосили амністію у зв'язку з 70-річчям Перемоги.
news-image

Глава профільного комітету Держдуми із законодавства Павло Крашенінніков вважає, що амністія може торкнутися 350-400 тисяч чоловік, повідомляє Є | Єдність.інфо.

За його словами, постанова про амністію буде опубліковано сьогодні, в п'ятницю, тоді ж вона і набуде чинності.

Згідно з інформацією, постанова про амністію звільняє від покарання вперше засуджених до позбавлення волі за умисні злочини невеликої та середньої тяжкості (осіб, які брали участь у бойових діях по захисту Батьківщини, і прирівняних до них осіб).

Крім того, постановою Держдуми звільняються також особи, які виконували військовий або службовий обов'язок в Афганістані або інших країнах, де велися бойові дії, військовослужбовці, співробітники установ і органів кримінально-виконавчої системи, осіб цивільного персоналу Збройних Сил РФ, інших військ, військових формувань і органів, що брали участь у виконанні завдань в Чеченській Республіці та в ході контртерористичних операцій на території Північно-Кавказького регіону.

Також амністують осіб, нагороджених державними нагородами СРСР і / або РФ.

У той же час, амністія у вигляді звільнення від покарання застосовується до учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, вагітних жінок, а також жінок і самотніх чоловіків, що мають неповнолітніх дітей та (або) дітей-інвалідів за винятком, якщо особи вчинили злочин щодо неповнолітніх та ін.

Наголошується, що для цих категорій осіб скорочується термін покарання, якщо вони засуджені за умисні злочини на більш тривалі терміни, що перевищують 5 або 10 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, в СБУ вважають, що Росія до 9 травня готує масштабну амністію для поповнення рядів російсько-терористичних угруповань на сході України.

Читайте також: Путін запропонував амністувати 60 тисяч ув'язнених на честь 70-річчя Перемоги