Суспільство
27 квітня 2015
Найбільш страшна телефонна розмова працівників ЧАЕС у ніч вибуху. Аудіо
В Інтернеті оприлюднили телефонну розмову працівників Чорнобильської АЕС в ніч вибуху на електростанції.
news-image

Про це на каналі Youtube повідомляє Валентин Дорошенко.

26 квітня 1986 року о 1.23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Лише за три тижні за допомоги 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню грунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей. Через традиційну в СРСР секретність від громадян приховувалась інформація про дійсні масштаби катастофи, і в найбільш постраждалих областях України, Білорусії та Росії в перші дні після аварії не вживалось жодних заходів із захисту населення від радіації.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним "саркофагом", збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі йі аварії в 1991 та в 1996 роках призвели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора.

У 2000 році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

Кількість постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно: 600 тисяч ліквідаторів, які боролися із забрудненням, з яких померли 60 тисяч.

До сьогодні у 30-тикілометровій зоні навколо Чорнобиля ніхто не живе.

Нагадаємо, що для вшанування пам'яті про ліквідаторів катастрофи у Києві відкриють "Алею Героїв Чорнобиля". 

Відео: Валентин Дорошенко