Російський космічний корабель "Прогрес" з "георгіївськими стрічками" на борту може бути затоплений в океані
Вантажний корабель «Прогресс М-27М» можуть достроково звести з орбіти, тому що відновити його нормальну роботу фахівці майже не сподіваються.
news-image

Це станеться в тому випадку, якщо фахівці ЦУП не зможуть налагодити управління, пише Є з посиланням на російські ЗМІ.

За словами джерела з центру управління польотами, вночі так і не вдалося зупинити обертання «Прогресу» довкола своєї осі. Раніше в Роскосмосі також відзначали, що якщо курс корабля не вдастся змінити, то «Прогрес», швидше за все, буде затоплений в океані. 

Якщо чесно, врятувати корабель зараз може лише диво. Телеметрії немає. Раз до цих пір не вдалося вивести космічну вантажівку з режиму “закручування” і стабілізувати її, маневр з ручної або телеоператорної стиковки стає дуже небезпечним: можна погубити екіпаж і станцію, – підкреслив співробітник ЦУП. 

Вантажівка стартувала напередодні з Байконура і повинна була доставити 2,5 тонни вантажу МКС. Проте незабаром після старту з'ясувалося, що «Прогрес» не передає телеметрію, також у нього не розкрилися дві курсові антени, необхідні для зближення і стиковки із станцією.

Ще до запуску «Прогресу» повідомлялося, що на його борту серед вантажів були копія Прапора перемоги і «георгіївські стрічки». Сьогодні вранці Роскосмос виступив зі спростуванням такої інформації. Тепер відомство запевняє, що Прапора на кораблі немає. Він, нібито, був доставлений на МКС ще місяць тому.

Читайте також: Росія хоче полетіти на Місяць до 2030 року