Суспільство
29 квітня 2015
Freedom House включив Крим у десятку найгірших територій світу за рівнем свободи преси
Окупований Росією український півострів Крим увійшов до десятки найгірших за рівнем свободи преси за даними міжнародної правозахисної організації Freedom House.
news-image

Про це повідомляє Є з посиланням на "Крим.Реалії".

Півострів фігурує в цьому списку поруч із Білоруссю, Іраном, Туркменістаном та Узбекистаном.

До 10-ки країн і територій з найгіршим рейтингом в світі увійшли Білорусь, Крим, Куба, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Іран, Північна Корея, Сирія, Туркменістан і Узбекистан. Окупований Росією Крим вперше оцінювався в цьому дослідженні окремо, - йдеться в повідомленні організації.

У доповіді, опублікованій 29 квітня, Freedom House вказує на значне скорочення у 2014 році свободи преси у 18 країнах і територіях. Правозахисники назвали поточний рівень свободи преси у світі найнижчим за останні 10 років. Вони пов'язують це із насильством щодо журналістів і ухваленими в багатьох країнах законами, що обмежують діяльність засобів інформації.

Як йдеться у звіті, мешканці Криму після окупації українського півострова зазнають дедалі більших і важчих порушень їхніх прав - громадянських, політичних і прав людини. Особливо постраждали кримські татари - вони, за даними Freedom House, потерпають від порушень майнових прав і залякування незалежних голосів шляхом вибіркового застосування законодавства і вживання фізичного насильства.  За даними звіту, Кремль намагається придушити повідомлення про такі порушення і створює у Криму "інформаційне гетто".

Нагадаємо, у березні міжнародна правозахисна організація Freedom House оприлюднила звіт про порушення прав людини на Кримському півострові, що був "насильно й незаконно анексований" Росією в березні 2014 року, в якому заявляється про тиск на журналістів місцевих та закордонних ЗМІ.

Читайте також: У Криму намагалися підпалити мечеть за допомогою коктейлей Молотова