У Росії збираються заснувати літературну премію імені Олеся Бузини
Премія буде представлена ​​в трьох номінаціях - "Журналістика", "Публіцистика" і "Письменники".
news-image

У Росії буде заснована літературна премія імені українського письменника, журналіста і телеведучого Олеся Бузини, застреленого 16 квітня в Києві, повідомляє Є

Згідно із задумом, проект буде реалізований до дня народження Бузини - 13 липня.  Ініціатором заснування премії виступила українська журналістка Оксана Шкода, близька знайома загиблого. Співзасновниками премії стануть письменник і публіцист Олександр Проханов, російський журналіст Максим Шевченко, віце-президент "Роснефти" Михайло Леонтьєв, філософ і журналіст Борис Межуєв, письменник Захар Прилепин.

Ідея заснування премії виникла відразу ж після того, як стало відомо про зухвале вбивство Олеся в центрі Києва. Я особисто знала його багато років, ми спілкувалися, дружили, співпрацювали. Для всіх тих, хто знав Олеся, хто знайомий з його творчістю, його загибель стала трагедією. У журналістських колах України - гробове мовчання з приводу цього політичного вбивства. Мовчання чи збочені коментарі. Тому я зневажаю своїх колишніх колег по журналістському цеху. У Росії ми зробимо інакше, тим більше у світлі того, що на Україні заборонили книги Бузини, - розповіла Шкода.

Премія буде представлена ​​в трьох основних номінаціях - "Журналістика", "Публіцистика" і "Письменники". 

У проекті будуть задіяні експерти, що займаються пошуком молодих талантів і оригінальних текстів.

Наша мета, насамперед, формувати на його (Олеся Бузини - ред.) прикладі суспільну свідомість. Він - людина-епоха, до останнього дня відстоював мир у своїй країні і дружні відносини з Росією, - додала Оксана Шкода.

Як повідомлялося, журналіст, письменник, колишній головний редактор газети Сегодня Олесь Бузина був убитий вдень 16 квітня в Києві. Його застрелили біля під'їзду власного будинку. У МВС вважають, що основною версією вбивства журналіста є його професійна діяльність. Міліція почала розслідувати цю подію за статтею 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Читайте також: У Луганську замість кварталу Шевченка з'явиться вулиця імені Бузини