Світ
4 травня 2015
У США вважають, що Казахстану загрожує український сценарій
У Washington Post підготували матеріал на тему паралелей між Україною і Казахстаном.
news-image

Про це повідомляє Є з посиланням на "The Washington Post".

На думку видання, Казахстан зараз знаходиться під такою ж загрозою, що і Україна в минулому році, тому до нього можуть застосувати український сценарій з анексією Криму і вторгненням на Донбас.

Майже чверть громадян Казахстану є етнічними росіянами. І деякі з них вже починають скаржитися на те, що їх примушують розмовляти на казахською мовою, яка є державною. 

Деякі представники російської общини вже безпосередньо закликають Кремль надати їм допомогу, не дивлячись на те, що більшість з них підтримують Назарбаєва, колишнього радянського чиновника, - зазначено в статті.

Ситуацію навіть прокоментував Назарбаєв. Президент Казахстану повідомив, що всі спроби етнічного радикалізму будуть жорстко припиняти в самому зародку. 

На думку деяких аналітиків, як важіль тиску Росія може використовувати загрозу втручання, щоб гарантувати, що Казахстан не стане дуже тісно зближуватися з Китаєм або Заходом.

1 січня Казахстан вступив до Євразійського економічного союзу, до складу якого також входять Росія, Білорусія і Вірменія. Проте Назарбаєв рішуче опирався спробам Росії встановити тісніші зв'язки, у тому числі спробі Путіна ввести єдину валюту.

Нагадаємо, що казахська влада переслідує всіх, хто виявляє бажання підтримувати Росію в конфлікті з Україною – дві людини засуджені до позбавлення волі за участь у збройних зіткненнях на Сході України на боці Росії.

Читайте також: Казахстан приєднався до санкцій проти Росії