Світ
7 травня 2015
Грібаускайте: неможна піддаватися на шантаж Москви та їхати на парад
Президент Литви заявила, що країни Європи мають моральний обов'язок допомогти Україні у боротьбі з російською агресію та не повинні піддаватися на шантаж Росії.
news-image

Про це президент Литви Даля Грібаускайте заявила в інтерв’ю польському інформагентству РАР, повідомляє Є з посиланням на УНІАН.

Коли ми є частиною вільної та демократичної Європи, ми не можемо піддатися на шантаж агресора... Не можемо погодитись на підбурювання до нової війни та святкувати захоплення території України і дивитись на демонстрацію м’язів російськими військами під час московського параду, - сказала вона.

Грібаускайте назвала російську агресію та пострадянський імперіалізм найбільшою загрозою для Європи на сьогоднішній день і закликала країни Європи протистояти цьому, аби уникнути трагічних наслідків.

Після 70 років миру та стабільності у Європі знову є загрози. Ті, хто називають себе переможцями та визволителями Європи, розпочали нову війну проти суверенної держави та її вільної волі визначати своє власне майбутнє. Сьогодні вбивають людей у східній Україні, а прапор окупованого Криму будуть нести на параді у Москві, - зазначила вона.

Президент Литви підкреслила, що Росія не засвоїла уроків Другої світової війни, і порівняла нинішню агресію РФ проти України з подіями 70-річної давнини. 

Зараз ми маємо справу з такою ж агресією та імперіалістичними намірами, як 70 років тому, і повинні боротися за наші цінності та правила з державою, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. Ми ніколи не повинні погоджуватися, аби хтось знищив те, що було досягнуто завдяки поєднанню, інтеграції та важкій праці Європи, - зазначила вона.

Також, Грібаускайте нагадала несподівані військові навчання та польоти російських літаків з вимкненими транспондерами в районі Балтійського моря, які «чітко вказують, що загроза є реальною».

Читайте також: Грибаускайте: 9 травня весь світ побачить самотність Росії