Політика
7 травня 2015
Евакуація українців з Непалу, як віддзеркалення професіоналізму вітчизняних рятувальників
В той час, як у постраждалий від землетрусів Непал поспіхом відправляли літак для евакуації, в Україні вирували неабиякі пристрасті довкола самої рятувальної операції.
news-image

За даними ООН 25 та 26 квітня в Непалі сталися два нищівних землетруси, що забрали понад 7 тисяч життів. На час трагедії в цій азійській країні перебувало 210 українців, через що вітчизняна влада вирішила терміново евакуювати наших співвітчизників. Мета, звісно благородна, однак виконання рятувальної місії стало чи не найскандальнішим порятунком за останні роки.

Громадськість обурили закиди щодо зловживання Зоряном Шкіряком службовою посадою. У пресі та Інтернеті активно обговорювали той факт, що тимчасовий очільник Держслужби з надзвичайних ситуацій вирішив поєднати приємне з корисним, прихопивши на рятувальну операцію свою даму серця Катерину Храмову. В результаті дівчина головного рятувальника країни полетіла до Катманду у якості психолога-реаніматолога, хоча це й не є її фахом.

Масла у вогонь підлили життєрадісні селфі Катерини по прильоту на рятувальну операцію, та слова її матері Валентини Храмової про те, що: «Катя хороша дівчинка і завжди мріяла побачити Індію»…

Через неабиякий скандал довкола рятувальної операції, Зорян Шкіряк скликав брифінг одразу по прильоту на батьківщину. Чиновник заявив, що його присутність, та наявність інших фахівців мала велике значення для евакуйованих українців, зауваживши, що самі рятувальники – «не відпочивали». Крім того в.о. начальника ДСНС поскаржився на погане забезпечення, заявивши: «я чи не кожен день просив поповнити телефонну та зарплатну картки, щоб допомагати собі та іншим. В нас було страшне безгрошів’я».

Читайте також: Зорян Шкіряк ночував на льотній смузі (фото)

Подібні розмови звучать досить дивно, адже Кабмін виділив 7,4 мільйона гривень для невідкладної евакуації 210 українців з Непалу. За ці кошти вітчизняні рятувальники спромоглися вивезти 76 українців та 11 громадян сусідніх держав. Як визнав сам Зорян Шкіряк, більшість наших співгромадян відмовлялися покидати країну, ніхто не загинув і лише один українець зламав в горах ногу.

Тим не менш, Зорян Шкіряк переконаний, що такі витрати були виправданими, а операція зі спасіння – успішною. У своєму коментарі щодо ситуації головний рятувальник країни заявив:

Думаю, всі по-своєму спрацювали добре. Повірте, нам дуже важко у нас єдина команда, яка протягом цих днів робила все, щоб максимально ефективно здійснити цей процес. На жаль, маємо перший такий досвід для України.

Тут варто зазначити, що стосовно унікальності подібного досвіду, в.о. начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій явно перебільшує. У 2011 році його служба успішно евакуювала 127 українців із охопленого громадянськими протестами Єгипту. Сума тієї евакуації була значно скромнішою, а висланий за нашими громадянами літак жодного разу не поламався. Та незважаючи на це виконувач обов'язків голови Державної служби надзвичайних ситуацій після прильоту до Києва одразу заявив, що його служба –  «не зробила жодного проколу», а сам він – «готовий відповідати за кожен свій крок»…

Читайте також: Провал Шкіряка в Непалі висміяли в фотожабах

Втім схоже, що Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков провини свого підопічного в провалах цієї рятувальній операції не вбачає. Відповідаючи на питання журналістів, хто понесе відповідальність за двічі поламаний літак, Аваков коротко заявив: «Той, хто цей літак надав - Міністерство оборони». Що ж до прозорості та необхідності витрачених на рятівну операцію коштів, головний міліціонер країни нічого не сказав, заявивши лише, що за цю операцію: «Зорян понесе всю повноту відповідальності».

Аналогічної думки, вочевидь дотримується і Антикорупційний комітет, який 6 травня звернувся до Кабміну з вимогою провести службове розслідування щодо евакуації українців з Непаліу. За словами нардепа Борислава Берези виправданість затрачених коштів буде ретельно розслідувана.

Кабмін має надати повний список всіх витрат і назвати суму, яка була витрачена в підсумку. А також назвати імена тих, хто планував такий формат евакуації і хто буде нести відповідальність. На розслідування виділений один місяць, – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Євген Ігнатенко