Суспільство
7 травня 2015
Тролі Путіна – погляд зсередини
У світ вийшли зізнання людей, що розпалювали ненависть до України.
news-image

Сьомого травня польське видання «Duży format» опублікувало матеріал із промовистою назвою «Ми були тролями Путіна». Дві різні людини, журналістка під прикриттям Людмила Савчук та петербурзький безробітний Марат розповіли в цій статті про свою роботу у сумнозвісному центрі Інтернет-досліджень, більш відому як «фабрика тролів».

З їх розповідей видно, що «кремлівським тролям» добре платять за розпалювання ненависті до російської опозиції, Європи, та особливо – України.

В середньому співробітники петербурзького центру Інтернет-досліджень отримують по 45 тисяч рублів (майже 800 євро щомісячно), працюючи мало не на забій.

На трьох поверхах працює близько 600 чоловік. Вони пишуть цілодобово, навіть вночі. Є різні відділи: міжнародний, де пишуть на іноземних мовах, відділ соцмереж, відділ з виготовлення мемів і відео. Про Україну ми писали найбільше. Ми писали, що це фашистська держава, що там дітей відправляють на м'ясо, а старих - в газові камери. В моєму відділі кожен мав написати по 135 коментарів за зміну, і кожен коментар не менш ніж по 200 знаків. Тобто один коментар в п'ять хвилин, не забуваючи про ключові слова. Наші керівники за всім стежили, – розповів Марат.

За словами чоловіка, він намагався абстрагуватися від того, що пише, але за два місяці такої роботи в нього не витримала психіка.

Там дуже важка атмосфера, штрафують навіть за сміх. Розмовляти можна тільки на перервах, але мені навіть не хотілося. Люди, які там працюють - це справжній «Гітлерюгенд». Начебто всі молоді студенти, але водночас - расисти і гомофоби. Мізки в усіх промиті, вони дійсно вірять в те, що пишуть в коментарях. Деякі фанатики навіть на перервах з піною у рота дискутують про те, що тільки що написали, – додав він.

Попри привабливу зарплатню Маратові, за його ж словами не вийшло «домовитись із власним сумлінням» і через два місяці, чоловік без пояснень покинув роботу. Людмилу же навпаки викрили, після чого на адресу жінки посипалися погрози.

«Моя робота полягала у тому, щоб вести блоги вигаданих людей. Народна цілителька, фітнес-тренер, колишній військовий… Вони пишуть про свої справи, але, час від часу, пишуть і про політику. Наприклад, цілителька, від імені якої я писала найбільше, ділилася магічними порадами, але часто також писала: «Сьогодні я розклала карти і побачила, що Порошенко - негідник, а Україну чекають нещастя» або «Мені наснилося, що Путін - це найкращий президент. Коли несподівано впав рубль, я писала, що вітчизняна валюта зміцнюється», – розповіла Людмила.

Дівчина зазначає, що після того як її розкрили їй та її дітям почали погрожувати.

Я досі отримую погрози від колишніх редакторів. Але це лише більше переконало мене створити рух проти тролів, який називається: «Інформаційний мир». Ми боремося за те, щоб фабрика тролів була закрита, щоб їх діяльність була визнана екстремістською. Якщо звичайна людина закликає в інтернеті до ненависті, він потрапляє під статтю. А тролі пишуть в коментарях моторошні речі і з ними нічого не відбувається!, і – резюмує Людмила.