Україна
12 травня 2015
П'ять нових правил на українських дорогах, які можуть істотно вплинути на життя автолюбителів
Менш ніж через місяць у Києві державтоінспекцію та міліцію замінить єдина служба - національна поліція.
news-image

Важливо нагадати, що співробітники ДАІ не переводяться автоматично в національну поліцію. Кожен, хто хоче стати поліцейським, повинен скласти іспити і пройти підготовку, пише CarDiagram.

Аби реформа не обмежилась самою тільки зміною нашивок на формі, в уряді розробили проект закону, який регулює роботу національної поліції. Поки що документ перебуває на стадії розгляд у Верховній Раді. Депутати ще за нього не голосували. Однак, очевидно, це має відбутися найближчим часом.

Ось п'ять головних нововведень, які можуть істотно вплинути на життя автолюбителів:

1. Водій завжди неправий. У проекті закону пропонується скасувати презумпцію невинуватості. Якщо за документ проголосують у такому вигляді, то кожен, кого поліцейський звинуватить у порушенні правил дорожнього руху, буде за замовчуванням неправий. І в суді не "копові" доведеться доводити, що ви порушили, а вам доведеться шукати підтвердження того, що ви не порушували. Отож краще мати в автомобілі реєстратор.

2. Автоматична реєстрація порушень. В Україні повернуться "листи щастя". Закон передбачає автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху. Після того, як камера зафіксує правопорушення, власнику автомобіля відправлять повідомлення про те, що його оштрафували, а також посилання на сторінку в Інтернеті, де він може подивитися відео або фото порушення. Штраф потрібно буде сплатити або оскаржити протягом 30 днів.

3. Збільшиться термін затримання. За старими законами, за адміністративне порушення можна було затримати не більш ніж на три години. В уряді ж дотримуються думки, що цього часами недостатньо і пропонують дозволити поліцейським затримувати порушників на добу.

4. Лояльна система балів. Приємне нововведення - водіїв не штрафуватимуть відразу. Спочатку з них будуть знімати бали. Ось як це буде працювати. Кожному водієві щороку пропонують нараховувати 150 балів. І в разі порушення спочатку зніматимуть бали. А штрафувати зможуть лиш тоді, коли закінчаться бали.

5. Не будуть забирати права. Стаття про тимчасове вилучення посвідчення водія пропонують вилучити повністю. Звісно, хтось скаже, що такі поблажки роблять водіїв менш дисциплінованими. Але з іншого боку, багато хто знає, що співробітники ДАІ частенько шантажують автомобілістів, користуючись правом вилучати права.