Дострокове повернення депозитів стане неможливим
Верховна Рада України сьогодні, 14 травня, ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів" .
news-image

Верховна Рада України сьогодні, 14 травня, ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів" (реєстраційний номер 1195). За дане рішення проголосували 243 із 327 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом внесено зміни до Цивільного кодексу України, відповідно до яких за договором банківського вкладу на вимогу банк зобов`язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Умова договору вкладу на вимогу про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною. За договором банківського строкового вкладу банк зобов`язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом зі спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу.

Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Крім того, із Закону "Про цінні папери та фондовий ринок" виключити норму про те, що у разі дострокового пред`явлення ощадного (депозитного) сертифіката до оплати банк виплачує суму вкладу та відсотки (за вкладами на вимогу), якщо умовами випуску сертифіката не передбачено інший розмір відсотків.

У Прикінцевих положеннях зазначається, що положення цього Закону не застосовуються до договорів банківського строкового вкладу, укладених до набрання ним чинності. Національний банк України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення внутрішніх положень банківських установ у відповідність із цим законом.

Нагадаємо, українським законодавством передбачено два види договорів банківських вкладів: на вимогу та строковий. Але до вказаних змін було передбачено обов’язок банківських установ повертати будь-який вклад, в тому числі строковий, на першу вимогу вкладника – фізичної особи.