Суспільство
15 травня 2015
Меджліс "під ковпаком": активісти в Криму зазнають утисків напередодні Дня депортації
Члени Меджлісу кримськотатарського народу, а також організатори траурних заходів до річниці депортації кримських татар у Криму отримують застереження або в них проводяться обшуки.
news-image

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на кримські джерела, передає «Є».  

Так, ще одному члену Меджлісу кримськотатарського народу Діляверу Акієву в Криму винесли застереження про недопущення порушення законодавства та проведення несанкціонованих акцій 18 травня.

Виявляється, я є одним з 14 радикально налаштованих членів Меджлісу кримськотатарського народу і за нашим задумом, ми плануємо використовувати офіційну відмову адміністрації міста Сімферополь в якості одного з основних аргументів для представників кримськотатарського народу при організації несанкціонованих акцій, а також для дискредитації Росії на міжнародній арені в якості фактів утиску прав кримськотатарського народу, - написав Акієв на своїй сторінці в Facebook.

 

У зв'язку з цим, я офіційно заявляю, що ніякі несанкціоновані акції організовувати не збираюся, брати участь у несанкціонованих мітингах не планую", - зазначив він.

Акієв планує зайнятися пошуком юридичних можливостей для оскарження цього застереження.

До цього аналогічне застереження від прокуратури в Криму отримав перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Крім того, як повідомляє прес-служба Меджлісу активіст кримськотатарського руху, глава ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв повідомляє про те, що 14 травня в смт Октябрське Красногвардійського району нагрянули озброєні люди. Цього ж дня, за його словами, пройшов обшук у одного з організаторів траурного заходу до річниці депортації кримськотатарського народу.

Озброєні люди, що приїхали в селище, обшукали центральний ринок, після були помічені біля мечеті.

За інформацією Смедляєва, в цей день в Червоногвардійському районі відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення меморіальних заходів, присвячених 71-й річниці депортації кримськотатарського народу. Смедляєв не виключає, що саме це стало причиною "візиту" силовиків у Красногвардійський район.

Офіційних пояснень від силових відомств та російської влади Криму щодо даних подій досі немає.

У російській прокуратурі Криму ці застереження не коментують. Раніше прокурор Криму Наталія Поклонська заявила, що силові відомства півострова "вживатимуть всіх заходів, щоб запобігти 18 травня можливим провокаціям у зв'язку з річницею депортації кримськотатарського народу".

Російська міська адміністрація Сімферополя офіційно відмовила Меджлісу кримськотатарського народу в проведенні траурного мітингу, приуроченого річниці депортації.

Нагадаємо, 18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

До анексії Криму Росією в річницю депортації в Сімферополі щорічно проводився Всекримський жалобний мітинг, в якому брали участь десятки тисяч людей.

Читайте також: Сьогодні вводяться в обіг поштові марки серії «Кримські татари – корінний народ Криму – України» (фото)