Події
15 травня 2015
ОБСЄ помітила у терористів переносні "Гради"
Терористи "ДНР" мають на озброєнні переносні ракетні комплекси 9П132 "Град-П".
news-image

Як повідомляє «Є», про це у п'ятницю на брифінгу в Києві заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.

Переносні ракетні системи "Град-П" були помічені поблизу населеного пункту Самсонове, контрольованого так званою "ДНР". Ця високомобільна збройна система була раніше зафіксована українськими військовими аналітиками на території, контрольованій так званої "ЛНР", а зараз ми її бачимо поблизу лінії зіткнення. Фіксація цього факту була зроблена СММ за допомогою свого безпілотного літального апарату, задіяного в південній частині Донецької області", - сказав він.

"Град-П" - радянська переносна реактивна пускова установка. Розроблена на прохання уряду Демократичної республіки В'єтнам. Установка була рекомендована до прийняття на озброєння спеціальних підрозділів.
Перші серійні установки були виготовлені в 1965 році, а перша поставка за кордон здійснена навесні 1966 року.
Основним призначенням установки "Град-П" є використання партизанськими військами проти живої сили, вогневих засобів і техніки противника на місцевості, де ускладнено застосування звичайних артилерійських систем.

Установка може розбиратися на два в'юка. Вогонь ведеться снарядами 9М22М "Малюк". Самі снаряди теж розбірні і складаються з двох частин. 

Збірка і приведення зброї в бойове положення займає не більше двох хвилин.

Читайте також: За добу двоє українських вояків отримали поранення, загиблих немає, - спікер АТО