Суспільство
19 травня 2015
У Чечні можуть легалізувати багатоженство
У Чечні після скандального весілля 46-річного міліцейського чиновника і неповнолітньої дівчини заговорили про легалізацію багатоженства.
news-image

Про це заявив в інтерв'ю російським ЗМІ керівник адміністрації глави Чечні Магомед Даудов, передає «Є».

Я депутатом тепер не сиджу, але добре б, якби багатоженство легалізували. Але тільки щоб по шаріату все було: якщо чоловік може утримувати ще одну дружину, то чому ні? Це ж поширено, а значить, непогано б це якось врегулювати, - заявив Даудов.

Водночас у Раді муфтіїв Росії уточнили, що з точки зору Корану чоловікові дозволено мати кілька дружин, якщо він буде справедливий до них. Якщо ж чоловік не готовий нести відповідальність за кількох жінок, то йому краще обмежитися однією дружиною. 

Навіть РПЦ підтримує цю пропозицію. Заступник голови відділу зовнішніх зв'язків Московського патріархату заявив:

В нашій традиції прийнято, щоб була одна дружина, і в горі, і в радості разом. Але ще в Російській імперії різні народи жили по-своєму, і допускалася наявність різних правил.

Проте, багато російських правозахисників наголошують на тому, що в подібних традиційних суспільствах другі дружини не мають прав порівняно з першою головною дружиною. Вони незахищені юридично, зазвичай не мають прав на дітей, особливо хлопчиків, їх можуть у будь-який момент повернути назад родині, не дозволяючи навіть бачити своїх дітей.

Нагадаємо, 16 травня, у столиці Чечні гуляюли скандальне весілля керівника Ножай-Юртівського управління міліції 46-річного Нужуда Гучігова з 17-річною Луїзою Гойлабієвою, де був присутній Рамзан Кадиров. Магомед Даудов був у РАГСі поруч з нареченою Луїзою, він же допомагав їй взяти паспорт зі свіжою печаткою про заміжжя, хоча за традицією вести наречену мав батько. Свою присутність на "весіллі тисячоліття" він пояснив давньою дружбою з нареченим.

Читайте також: Кадиров станцював лезгінку на весіллі 46-річного глави міліції та 17-річної Луїзи Гойлабієвої (відео)