Політика
20 травня 2015
Турчинов: Аби протистояти Росії нам потрібна система ПРО
Секретар РНБО Олександр Турчинов не виключає, що для захисту від ядерної небезпеки з боку Росії Україна буде змушена проводити консультації щодо розміщення компонентів системи ПРО на своїй території.
news-image

Як повідомляє «Є», Олександр Турчинов в інтерв'ю агентству "Укрінформ" розповів про реальні загрози з боку сусідньої держави-агресора.

За словами секретаря РНБО, Росія продовжує розгортати на території окупованого Криму додаткові наступальні системи озброєнь, а також веде активну роботу щодо розміщення на півострові ядерної зброї та засобів доставки ядерних зарядів.

Він також продемонстрував добру поінформованість про наявні на півострові системи озброєнь, ракетні комплекси, розміщення баз з обслуговування ядерного озброєння тощо.

На питання кореспондента, як Україна буде захищатись від ядерної загрози з боку Росії, Турчинов відповів:

Перше і найголовніше, що ми робимо - це відновлення і зміцнення наших збройних сил, побудова дієвої системи національної безпеки та оборони, відродження потужного ВПК. Ми посилюємо оборону кордону від агресора. Крім того, не порушуючи міжнародних угод, відновлюємо наш ракетний щит, головне завдання якого - оборона від агресії РФ.

Також він додав, що, на жаль, зусиль лише нашої країне недостатньо, потрібна взаємодія та системна координація зусиль усіх провідних країн світу.

Не виключаю, що для захисту від ядерної небезпеки, ми змушені будемо проводити консультації щодо розміщення компонентів системи ПРО на території України. Не допустити війни з використанням ядерної зброї - це спільна відповідальність усіх людей доброї волі перед планетою, - підкреслив Турчинов.

Також секретар РНБО зауважив, що для стримання агресора були б незайвими додаткові санкції і обмеження.

Вважаю, що варто б було замислитись над тим, щоб додати до санкцій також і блокування проходження їх військових кораблів через Босфор, відключення від системи SWIFT російської фінансової системи, що підтримує та фінансує як наступальні ядерні програми, так і терористів, а також зробити інші дієві кроки.

Нагадаємо, Європа вже успішно застосовувала методо відключення від системи SWIFT відносно Ірану в 2012 році, заборонивши провайдерам надавати інформаційні послуги іранським банкам. 

Читайте також: В бік Кримського півострова прослідувало кілька вагонів зі знаком "Ядерна небезпека"