Інфографіка
27 травня 2015
Топ-5 виконаних та невиконаних обіцянок Петра Порошенка
25 травня минув рік від інавгурації Петра Порошенка.
news-image

Його президентство припало на найбільш доленосні із часів незалежності України події. Анексія Криму, військова агресія на Донбасі та підкосивша економіку криза стали важким випробуванням для кожного громадянина.

В той же час, Петро Порошенко отримав колосальний кредит довіри населення, що дозволило йому перемогти у виборах в першому турі та сформувати у парламенті провладну коаліцію.

Тому сьогодні, рівно через рік роботи п’ятого президента, наше видання вирішило нагадати, що саме із обіцяного людям він виконав, а про що волів забути після приходу до влади.

 

    Невиконані:

  • Іноземні бойовики залишать Україну після переговорів у Мінську

21 серпня 2014 року Президент України Петро Порошенко запевняв, що після переговорів у Мінську іноземні бойовики залишать територію України. Замість цього військовий контингент терористичних найманців зріс у десятки разів, в результаті чого, вони суттєво збільшили підконтрольну собі територію.

  • За бойові дії солдати будуть отримувати по 1000 грн. на день

22 травня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв подібну доплату військовим вже з 26 травня 2014 р. Ця обіцянка так і не була виконана, хоча зарплатню українським солдатам суттєво підвищили. Зокрема, солдати рядового складу отримують від 5700 до 8445 грн. на місяць. В свою чергу сержантський склад отримує від 6780 до 12477 грн., а офіцерський склад від 9360 до 16 710 гривень зарплатні відповідно.

  • Українці та кримські татари в окупованому Криму – будуть захищені

31 березня 2014 р.Петро Порошенко пообіцяв захистити українців та кримських татар на території окупованого півострову. Натомість, українська влада де-факто ніяк не спроможна вплинути на ситуацію у Криму. Російські правоохоронні органи одразу розганяють будь-які проукраїнські акції. На півострові закривають українські та кримськотатарські заклади, триває травля представників Меджлісу.

  • Продати бізнес

26 травня 2014 року Петро Порошенко публічно пообіцяв продати усі наявні у нього бізнес активи і зосередитися виключно на президентській посаді. Втім кондитерська компанія Roshen і досі перебуває у власності президента, так само як і потужний медіа-ресурс «5 канал».

  • Не допустити перешкоджання розслідування катастрофи малайзійського Боїнга

19 липня 2014 року Петро Порошенко запевнив, що представники іноземних структур матимуть можливість провести об’єктивне дослідження обставин загибелі понад 300 осіб збитого Boeing 777 «Малайзійських авіаліній». Натомість міжнародні експерти  та місія ОБСЄ працювали на умовах терористів, що вплинуло на результати розслідування.

 

   Виконано:

  • Законопроект щодо обмеження суддівської недоторканності буде подано до Верховної Ради

16 січня 2015 року Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді України «Проект Закону про внесення змін до Конституції України № 1776, щодо недоторканності народних депутатів України та суддів.

  • До Верховної Ради буде внесено законопроект про відмову від позаблокового статусу

18 грудня 2014 року Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект щодо відмови України від позаблокового статусу.

  • Передати 100 одиниць важкого озброєння в зону АТО

6 грудня 2014 року Петро Порошенко взяв участь у церемонії передачі озброєння і військової техніки українським військовослужбовцям, яка пройшла на військовому аеродромі в Чугуєві Харківської області. Там було передано понад 100 одиниць військової техніки, виготовленої, відновленої та модернізованої підприємствами державного концерну «Укроборонпром» та компанією «Мотор Січ». Президент особисто оглянув всі види озброєння і техніки та поспілкувався з військовими.

  • Всім Героям Небесної Сотні буде присвоєно звання Героя України

Указом Президента України № 890/2014 всім Героям Небесної Сотні було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Троє іноземців, із числа Небесної Сотні не змогли отримати це звання через відсутність українського громадянства. Втім, вони були нагороджені орденом Героїв Небесної Сотні.

  • Україна фінансуватиме лише підконтрольні райони Донбасу

7 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України постановою №595 доручив до 1 грудня перевести з території, підконтрольної бойовикам, усі бюджетні установи, підприємства та організації. 

 

Євген Ігнатенко