Світ
4 червня 2015
Про злочини ополченців "ЛНР" і "ДНР" тепер пишуть прокремлівські ЗМІ
Польові командири "ДНР" і "ЛНР" займаються здирництвом, викраданням людей, мародерством і пограбуванням, а населення Донбасу ненавидить і боїться ополченців, тому що вважає їх бандитами, а не захисниками.
news-image

Про це написав у своїй статті на російському сайті Україна.ру колишній український журналіст, що втік до Росії від "київської хунти", Олександр Чаленко, повідомляє «Є» з посиланням на "Четвертую власть".

Через те, що ми звертали увагу лише на героїчну сторону діяльності «народних командирів», і був створений міф про них, як про ідеалістів і аскетів, що все своє життя поклали на благо російського народу. Питання про те, звідки у цих «аскетів» взялися дорогі машини, ніхто собі не задавав. Багато хто з нас не помічав багато непривабливих сторін їхньої кар'єри. Одні просто про них нічого не знали, інші не звертали уваги, вважаючи звичайним супутнім ексцесом громадянської війни, треті боялися або за себе, або за імідж Новоросії в очах світу. Але треба говорити і про інший, «тіньовий» бік їх діяльності, наприклад, про те, що саме завдяки ним у політичний лексикон Донбасу увійшли два таких страшних слова, як «підвал» і «віджимання» - написав Чаленко в своїй публікації "Міф про "народних командирів "Новоросії".

Він повторює відомі факти, про які багато писали українські ЗМІ, свідчення, які надавали очевидці, проте російська пропаганда вперто перекручувала все і звинувачувала українську сторону у брехні.

Багато «народних командирів» рангом постарше і рангом помолодше не лише героїчно билися на фронті, але і займалися віджиманнями будинків, машин, майна, грошей, як правило, у місцевих ділових людей, яких заздалегідь могли оголосити кропом або звинуватити в зв'язках з Києвом. А могли і без всяких причин відібрати дорогий «Мерседес». Для потреб фронту, - пояснив журналіст.

Чаленко зазначає, що через це Донбас повернувся до реалій 90-х років, бо знову з'явився рекет і "кришевання", а безкарність лише розпалювала апетити сепаратистів.

Деякі з них (з командирів ополченців - прим.ред.) взагалі зайнялися викраданням людей, вимагаючи за них викуп у їх спроможних родичів. Мало того, будь-який простий громадянин міг спокійно опинитися «на підвалі» (просто не сподобалося в ньому щось ополченцеві) і просидіти там декілька місяців, а то і просто там згинути, якщо його родичі не змогли всіма правдами і неправдами його витягнути із "зіндана" - визнав в своїй статті кремлівський журналіст.

Крім цього, журналіст наводить приклади звичайного самодурства "народний командирів". За його словами, така діяльність "ополченців" врешті-решт привела до того, що навіть проросійське населення Донбасу стало негативно ставитись до сепаратистів і сприймати їх, як бандитів, а не як визволителів.

Чаленко говорить, що сам став свідком такого негативного ставлення населення до ополченців "ДНР" і "ЛНР". Люди не хотіли, щоб до їх міст повернулись носії "руского миру".

І мені про це говорили не одиниці, а десятки людей, яких я знав, і яким вірив ще до початку громадянської війни. Коли я просив їх відповісти на питання чому, вони мені говорили, що не хочуть повторення того жаху, коли в їх містах панувало ополчення і їх командири. Просто цього беззаконня вони більше не хотіли бачити. Вони були за прихід Росії, але проти приходу ополчення, - зізнався Чаленко.

Нагадаємо, деякі експерти повідомляють, що Росія "зливає" самопроголошені республіки Донбасу.

Читайте також: Сурков поїхав до Донецька через те, що Захарченко відмовляється здавати "ДНР"