Війна
15 червня 2015
У Польщі представили докази присутності російських солдатів на Донбасі
На конференції Wrocław Global Forum відбулася презентація двох рапортів, в яких представлені докази присутності російських солдатів на Донбасі.
news-image

На міжнародній конференції Wrocław Global Forum відбулася презентація двох рапортів, в яких представлені докази присутності російських солдатів на сході України, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Кожен з документів посилається на різні джерела. Зокрема, у Вроцлаві була представлено доповідь «Putin.War» («Путін. Війна»), розроблений на основі матеріалу, який зібрав убитий в лютому російський опозиціонер Борис Нємцов.

Співавтор публікації, російський політик, соратник Нємцова Ілля Яшин під час презентації зазначив, що опубліковані дані заперечують декларації президента Росії Володимира Путіна про те, що на території України нібито немає російських військ.

Ми зібрали свідчення безпосередніх учасників бойових дій на сході України, які є російськими військовослужбовцями. Я наведу один яскравий приклад. Цей молодий чоловік - Ульянівський десантник Микола Козлов. У березні 2014 він брав участь у кримській операції у формі українського міліціонера. Після анексії Криму повернувся додому, в Ульянівськ. У серпні 2014 він був відправлений на схід України, - розповів Ілля Яшин

Російський опозиціонер зазначив, що цю інформацію і фотографії надав йому дядько російського солдата. Він також повідомив, що в доповіді представлені докази транспортування важкого озброєння в Україні.

Другий представлений документ на Wrocław Global Forum - це «Hiding in plain sight» («Прихований з поля зору») авторства Атлантичної ради НАТО, в якому також надані докази того, що російські війська проводять дії на території України.

Автори представили супутникові знімки, дані GPS, карти Google і фотографії, які опублікували в Інтернеті самі російські солдати.

Один з авторів документа Еліот Хіггінс розповів, що люди публікують різні знімки, серед них є й такі, на яких видно військові конвої.

Ці фотографії для нас надзвичайно важливі, оскільки містять супутникові дані. Конвой проїжджає через якесь село, в цей момент його фотографують і публікують в соцмережах. Завдяки геолокації ми можемо перевірити, де конкретно фото були зроблені, - сказав він.

У рапорті автори наводять фотографії російського обладнання і солдатів, які були зафіксовані на Донбасі.

Обидва рапорти - «Putin.War» і «Hiding in plain sight» - доступні в Інтернеті.