Київ
22 червня 2015
‎«Неможливо зробити краще, ніж вдома, але ми робимо все, щоб переселенці відчували себе комфортно» - Кличко‬
‎Київський міський голова відкрив Центр допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб.
news-image

Сьогодні, 22 червня, у Деснянському районі столиці відкрився Центр допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб, передає кореспондент «Єдність».

У відкритті центру взяли участь Київський міський голова Віталій Кличко та Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Звертаючись до переселенців, Віталій Кличко запевнив, що міська влада і надалі буде робити всі можливі кроки для того, щоб переселенці відчували себе у столиці комфортно.

Сьогодні у Києві проживають близько 100 000 вимушених переселенців. Міська влада протягом останнього року надала допомогу 6 тисячам сімей-переселенців, близько 7 тис. школярів влаштовані у навчальні заклади.

Ми розуміємо, що неможливо зробити краще, ніж вдома, але ми робимо все, щоб переселенці відчували себе комфортно. Ми також віднайшли кошти, щоб забезпечити пільговий проїзд у громадському транспорті для переселенців із зони АТО – вони можуть безперешкодно отримати картку киянина і користуватися пільгами. Київрада також виділила 25 мільйонів гривень на оздоровлення дітей, в тому числі – на оздоровлення дітей переселенців із зони АТО. Міська влада буде продовжувати сприяти отриманню пільг та соціального захисту. І ми сподіваємося, що незабаром в Україні настане мир, і всі люди, що були вимушені залишити свої домівки, повернуться додому до нормального, звичайного життя, - наголосив Віталій Кличко.

Заклад  розташований у колишньому дитячому садку. Для розміщення сімей влаштовано три блоки. У кожному з них є  загальна кімната с телевізором, кухня з необхідною побутовою технікою, санвузли. Близько 1 млн гривень було виділено на ремонт будівлі Київською міською адміністрацією. Крім того,  1 млн  гривень надано  Урядом  США для облаштування закладу меблями та апаратурою.

Одним із найбільш трагічних наслідків російської агресії є те, що безліч людей були змушені покинути свої домівки через цю штучно нав’язану війну. Ніхто не міг передбачити, що Росія так далеко зайде. Я знаю, що весь світ вражений тим, наскільки гостинно всі українці від Львова до Одеси відкрили свої обійми, щоб прийняти переселенців. І міжнародна спільнота робить все можливе, щоб припинити військові дії та зробити умови для того, щоб люди змогли повернутися в свої домівки. Ми будемо поруч із народом України , - зазначив Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Центр надаватиме інформаційну, юридичну допомогу та психологічну підтримку вимушеним переселенцям. Потужність закладу розрахована на проживання більше 30 осіб, пріоритет, в першу чергу, надається сім’ям з дітьми, багатодітним сім’ям, інвалідам. Наразі тут проживають 6 родин: 9 дорослих і 12 дітей. Це – переселенці з Криму, Луганської та Донецької областей, які на фінальному етапі відкриття допомагали в облаштуванні центру.

У центрі сім’ї зможуть проживати безкоштовно близько трьох місяців. Протягом цього часу соціальні служби будуть допомагати дорослим членам родини знайти роботу, постійне житло та влаштувати дітей у дитсадки та школи.

Ініціювало створення Центру Київське інвестиційне агентство. Грант на створення Центру допомоги і тимчасового розміщення вимушено переселених осіб був наданий Сполученими Штатами Америки, що діють через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Набувачем грантових коштів виступив Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Служби у справах дітей міської адміністрації.