Політика
24 червня 2015
МЗС Франції викликало «на килим» американського посла
Париж обурений інформацією про те, що американські спецслужби начебто прослуховували президентів Франції.
news-image

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус викликав до себе для пояснень посла США на тему оприлюднених публікацій сервісу WikiLeaks про те, що в 2006-2012 роках США начебто таємно втручалися в роботу трьох президентів Франції, передає «Єдність».

Франція не буде толерувати дій, які загрожують її безпеці та шкодять її інтересам, - йдеться в опублікованій сьогодні заяві Єлисейського палацу.

Президент Франції Франсуа Олланд провів надзвичайну зустріч із міністрами та військовими у цій справі.

На порталі WikiLeaks, що займається витоками таємної інформації та її подальшою публікацією на своєму сайті, були розміщені документи, в яких йдеться про те, що американські спецслужби прослуховували Франсуа Олланда, а також його попередників – Ніколя Саркозі та Жака Ширака.

За словами WikiLeaks, перевірялися, серед іншого, особисті контакти президентів. Мова може йти також про прослуховування телефонних розмов, про що написало французьке видання «Liberation».

Як читаємо на сторінці WikiLeaks, ці документи – це опис розмов, які перші особи Франції провадили в 2006-2012 роках на найважливіші для їхньої країни теми – взаємини із Німеччиною, грецька фінансова криза та майбутнє Європейського Союзу.

Водночас, Білий Дім заперечує, що спецслужби США могли прослуховувати розмови президентів Франції. 

Читайте також: Депардьє впевнений, що багато людей хотіли б бачити президентом своєї країни такого політика, як Путін