Київ
26 червня 2015
"Люди, будьте обережні при купівлі квартири!" - заступник голови КМДА (відео)
Заступник голови КМДА повідомив, що на сьогодні у Києві близько 900 будівельних майданчиків мають проблеми із документами.
news-image

Про незаконні будівництва у столиці, так званих недобросовісних забудовників та їх жертв говорили в ефірі "Громадського" заступник голови Київської міської державної адміністрації Павло Рябікін та журналіст  Матвій Нікітін, передає «Єдність».

Зокрема, обговорювалися дії так званої "Укогруп", що займається будівництвом, за деякими даними, з 2004 року.

Ми зафіксували дії так званої "Укогруп" десь на 52 ділянках. Із цих 52-х наразі нам вдалося припинити діяльність близько 10 на початкових стадіях - тобто, коли були тільки поставлені паркани на самозахопленій землі або побудовані фундаменти, - розповів Павло Рябікін.

Чиновник зазначив, що в даний час є проблема з легалізацією низки будинків, бо володарі житла навіть не мають ніяких документів.

Авторству цієї групи ("Укогруп" - ред.) належить один будинок, який за документами побудований як надбудова над двоповерховим паркінгом на Лівому березі. Там люди живуть вже більше 10 років. Вони 10 років тому підписали псевдоінвестиційні договори, після чого отримали тільки ключі і жодного документа, який би підтверджував право власності. Коли люди просили дати їм документи, то отримали відповідь: "Вам потрібні документи або квартира?" І вже багато років люди живуть, намагаючись легалізувати своє проживання, - повідомив Павло Рябікін.

Крім того, він нагадав для всіх полювальників за дешевим житлом приказку про безкоштовний сир та мишоловку.

Приказку про безкоштовний сир завжди потрібно пам'ятати тим, хто женеться за демпінгом: є реальна вартість ринку, є чітко визначена ціна. Ми розуміємо, що на сьогодні, житло, яке будується в Києві, має певну ціну - від 13 до 15 тисяч гривень (за кв. метр - ред.). Якщо вартість нижча - значить, тут проблеми у забудовника або з оформленням земельної ділянки, або не оформлена дозвільна документація чи будь-які інші проблеми, - наголосив Павло Рябікін.
Люди, будьте обережні при покупці квартири. Не купуйте те, що демпінгується, - додав він.

Чиновник зазначив, що на багатьох ділянках, де велися будівельні роботи, не було взагалі ніяких документів. І це самозахоплення прикривали силові органи.

Журналіст Матвій Нікітін також додав, що багато будинків будують без урахування норм безпеки і є ймовірність того, що будови можуть звалитися.

Заступник голови КМДА повідомив, що на  сьогодні у Києві близько 900 будівельних майданчиків мають проблеми із документами.

Під наглядом перебувають близько 900 будівельних майданчиків, на різних ступенях активності. Це і досить невеликі - де будуть газові заправки, і досить великі, до яких є питання: і з недооформленими документами, і з неналежно оформленими документами. Там де задекларовано будівництво двоповрхового будинку – будується 16-поверховий, де задекларовано надбудову мансардного поверху – будується ще 20 поверхів. Їх дуже багато, і їх не можна класифікувати», – зазначив він.

На переконання Рябікіна, одна з причин, чому у столиці було стільки порушень – «непомірні побори, яких вимагали від забудовника».

«На сьогодні ми поставили завдання, якнайшвидше ввести всі будівельні об’єкти у правове поле», – додав чиновник.

Втім, Павло Рябікін переконаний, що подібні випадки трапляються з вини самих громадян.

Люди не серйозно ставляться до власних грошей та інвестицій. Жадібність - це найкоротший шлях до бідності. І коли людина бачить щось недороге, то створює ілюзію і каже: "Так, мені пощастило". Так не буває. Тому, якщо людина прийшла на будівництво, щоб купити квартиру, то хоча б може поцікавитися дозвільними документами? Купуючи квартиру за 500 тисяч гривень, можна заплатити тисячу юристу, який перевірить документи? - запитав чиновник.
Зі свого боку, ми вважаємо обов'язком проінформувати громадськість про існуючі позови. Зараз створено новий портал - портал моніторингового центру на сайті містобудівного кадастру. Там є всі 900 майданчиків з їх проблемами. І будь-який бажаючий може це побачити, - повідомив Павло Рябікін.
Читайте також: Кличко звинуватив міліцію в бездіяльності у боротьбі з незаконними МАФами