Світ
30 червня 2015
У Росії звинувачують Ходорковського у вбивстві мера Нефтеюганська
У Слідчому комітеті Росії заявляють, що замовником вбивства мера Нефтеюганська міг бути колишній керівник ЮКОСа Михайло Ходорковський.
news-image

За повідомленням прес-служби відомства, в рамках розслідування кримінальної справи планується проведення слідчих дій, спрямованих на викриття осіб, причетних до скоєння цих злочинів, у тому числі і допити свідків і підозрюваних, серед яких, найімовірніше, буде і Михайло Ходорковський, повідомляє «Єдність» з посиланням на Радіо Свобода.

У Слідчому комітеті вважають, що перебування Ходорковського за межами Росії не стане «непереборною перешкодою» для проведення з ним всіх необхідних слідчих дій.

У зв’язку з нововиявленими обставинами Слідчий комітет Росії відновив розслідування кримінальної справи про вбивство в 1998 році мера Нефтеюганська Володимира Пєтухова. 

Нагадаємо, мер Нефтеюганська Володимир Пєтухов був убитий 26 червня 1998 по дорозі на роботу. За версією слідства злочин скоїв колишній керівник служби безпеки ЮКОСа Олексій Пічугін – в 2007 році він був засуджений до довічного позбавлення волі. Європейський суд з прав людини в 2012 році визнав судовий процес щодо Пічугіна несправедливим.

Михайло Ходорковський, колишній керівник і фактичний власник колишньої російської нафтової компанії ЮКОС, пробув в ув’язненні в Росії десять років за низкою звинувачень в ухиленні від сплати податків та інших фінансових зловживаннях. Частину цих звинувачень правозахисники визнають суто політичними. Президент Росії Володимир Путін підписав указ про його помилування, Ходорковського звільнили у грудні 2013 року. На даний час він живе за кордоном. Після від’їзду з Росії він зайнявся громадською діяльністю і відновив роботу просвітницького проекту «Відкрита Росія».

Читайте також: Ходорковський радить Заходу не йти на довгострокові домовленості з Путіним