Світ
1 липня 2015
В Японії розпочався сезон сходження на священну гору Фудзі
Серед японців прийнято хоча б раз у житті зійти на Фудзі вночі і з криками "банзай" зустріти світанок на її вершині.
news-image

Сезон сходження на всесвітньо відомий вулкан Фудзі - один із національних символів країни - офіційно відкрився в Японії, повідомляє «Єдність».

Сотні туристів кинулися до гори, щоб першими піднятися на неї у нинішньому році. Серед них як місцеві жителі, так і ентузіасти з-за кордону.

Висота Фудзі - найвищої гори в Японії - становить 3776 метрів. Шлях до вершини по крутій стежці займає не менше шести годин, причому по дорозі недосвідченим туристам загрожують сонячні опіки і висотна хвороба. Втім, Фудзі настільки популярна, що щорічно в офіційно позначені періоди по гірській стежці постійно рухається безперервна низка паломників - і в денний, і в нічний час. Щорічно туди піднімається до 400 тис. чоловік.
Серед японців прийнято хоча б раз у житті зійти на Фудзі вночі, і з криками "банзай" зустріти світанок на її вершині. Багато місцевих жителів навіть беруть відгули за свій рахунок - настільки велике їхнє бажання піднятися на гору саме в день відкриття сезону. Начальство ж відноситься до подібного ентузіазму з розумінням і навіть повагою.

З минулого року на Фудзі з'явилося нововведення - бажаючі піднятися на священну гору зобов'язані вносити "добровільну плату" в розмірі 1 тис. ієн (близько  8,4 дол.). Натомість мандрівник отримує значок, який свідчить, що він дійсно здійснив сходження. Виручені кошти спрямовуються на збереження унікального природного ландшафту. Щорічний наплив туристів на Фудзі різко підскочив два роки тому, коли гора була внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що істотно підвищило популярність сходжень. Офіційно гора була занесена в список як "Гора Фудзі: об'єкт поклоніння і невичерпне джерело мистецтва".

"Фудзі-сан", так шанобливо називають гору місцеві жителі, вважається справжнім символом Японії і демонструє дбайливе ставлення країни до природи. До "п'ятої щаблі" - на висоту близько 1700 метрів можна дістатися на спеціальних автобусах. А звідти бажаючим піднятися на вершину доводиться здійснювати піше сходження.

Примітно, що Фудзі - діючий вулкан. Востаннє він вивергався в 1708 році. Протягом декількох днів після цього попіл товстим шаром покрив вулиці японської столиці Едо - так тоді називався Токіо, який знаходиться в 90 км на північний схід від Фудзі.

Цей вулкан - одне з найпопулярніших місць в Японії серед іноземних туристів. На його вершині розташовані синтоїстський храм і метеостанція. В країні продається незліченна кількість товарів, пов'язаних із цим місцем - від одягу і посуду, прикрашених зображенням засніженого схилу гори до солодощів у формі "Фудзі-сан".

Читайте також: Турпотік з України до Грузії збільшився на 15-20%