Відсьогодні в Україні пиво - це алкоголь
Згідно з прийнятими у грудні минулого року змінами до Податкового кодексу з 1 липня пиво прирівнюється до алкоголю і для його виробництва вводиться ряд додаткових контролюючих норм.
news-image

Як повідомляє «Єдність» з посиланням на УкрАгроКонсалт, до вже наявних майже 600 дозвільних документів для легальної роботи пивоварам додали окремо ліцензування: на оптову та роздрібну торгівлю, на виробництво, а також окремо для експорту та імпорту пива - по 780 грн за кожну ліцензію на рік.

Також їм необхідно реєструвати місця зберігання пива по всій країні. Вартість ліцензії на оптову торгівлю складає 0,5 млн грн, дозвіл продавати пиво в роздробі - 8 тис. грн з кожної торгової точки незалежно від її обороту.

Крім ліцензування до пивоварів застосували обов'язкову сертифікацію діяльності (раніше вона була добровільною) і атестацію підприємств.

Нові вимоги пред'явлені також і до маркування - на лицьовій етикетці повинні бути нанесені всі дані про географічну назву місця виробництва і виробника.

Також з 1 липня українці будуть менше бачити реклами пива по телевізору. Оскільки пиво переходить до категорії алкоголю, рекламувати його можна буде тільки після 23:00 і до 6:00 ранку. Крім цього, тепер заборонені брендовані парасольки, стільчики, тенти, холодильники і т.п. Залишаються лише брендовані келихи, які є у використанні торгових точок і HoReCa. Новий брендований посуд виводити на ринок не можна.

Нагадаємо, в 2014 році падіння виробництва пива в Україні прискорилося до рекордних темпів - у січні воно знизилося на 14%, до 12100000 декалітрів.

Читайте також: Росіянин поскаржився на рекламу пива, через яку мало не захлинувся слюнями