Світ
2 липня 2015
Російським поліцейським дозволять безкарно стріляти по жінкам
Російські поліцейські отримають право відкривати стрілянину в місцях масового скупчення людей по правопорушникам, в тому числі по жінкам, за винятком вагітних.
news-image

Як повідомляє «Єдність» з посиланням на російські ЗМІ, у Держдуму внесено поправки до закону «Про поліцію», запропоновані депутатами від усіх фракцій.

Повноваження поліцейських хочуть серйозно розширити. Їм дозволять стріляти, в тому числі, по жінкам, за винятком вагітних.

Як пояснюють російські можновладці, мова йде про ситуації, коли так треба вчинити, щоб, наприклад, запобігти теракту, захистити органи влади від нападу або звільнити заручників. Зараз співробітник поліції не має права застосовувати вогнепальну зброю в людних місцях, не кажучи вже про стрілянину по жінках.

Але депутати думського комітету з безпеки на чолі з його головою Іриною Яровою пропонують ці заборони зняти. Автори документа хочуть також прописати в законі "Про поліцію" норму про те, що держава гарантує презумпцію довіри і підтримку співробітнику МВС при виконанні ним службових обов'язків. І якщо припустити, що при стрільбі хтось постраждав або був убитий, то поліцейський зможе уникнути кримінального переслідування. У випадку якщо він сам не порушував закон. Закон у нинішньому вигляді лише говорить про те, що співробітник поліції виступає як представник держвлади і знаходиться під захистом держави.

Новий закон, якщо він буде прийнятий, дозволить поліцейським за спрощеною процедурою оглядати громадян, проникати в приміщення і відкривати автомашини.

Таким чином, згідно нового закону поліцейські отримують широкі повноваження при мінімальному контролі й покаранні, що за сучасних умов у Росії виглядає як легалізація свавілля силовиків. 

Читайте також: Нетверезі російські поліцейські врізалися у балкон другого поверху житлового будинку (ФОТО)