Політика
2 липня 2015
"ЛНР" і "ДНР" звернулися до глав США, Франції та Німеччини з вимогою "вплинути на Порошенка"
Сепаратисти обурені ігноруванням своїх вимог.
news-image

Голови "Народних Рад" "ЛНР" та "ДНР" Олексій Карякін та Андрій Пургин написали звернення до президента США Барака Обами, канцлера ФРН Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда, передає «Єдність».

Зокрема, керівники сепаратистів вимагають вплинути на Президента України Петра Порошенка та "всіх політичних лідерів України, представлених у Верховній Раді", бо "з їх вини Мінський мирний процес опинився на межі зриву".

 

Представники України повністю ігнорують п. 4 Комплексу заходів і досі не ввели в дію Закон про особливий статус Донбасу (Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування) та не забезпечили "поширення особливого режиму" на "окремі райони", як того прямо вимагає цей пункт.

Постанова Верховної Ради, що вказує території з особливим режимом, було прийнято одночасно з поправкою в ст. 10 Закону про особливий статус Донбасу. Ця поправка стосується умов місцевих виборів в окремих районах. Текст поправки не був узгоджений з ДНР і ЛНР, хоча пп. 4 і 12 Мінського комплексу заходів чітко вимагають узгодження всіх "питань, що стосуються місцевих виборів", - йдеться у зверненні.

Керівники "ДНР" та "ЛНР" зазначили, що передавали пропозиції щодо редакції ст. 10 Закону про особливий статус, але не отримали ніякої реакції від України. Також сепаратисти поскаржилися на те, що іх не запросили до Конституційної комісії.

Жодного нашого представника в Конституційній комісії немає. Не передала Україна свої пропозиції щодо конституційної реформи і для обговорення в Контактній групі. Україна має намір імітувати "діалог" щодо Конституції або з громадянами, що емігрували з "ДНР" і "ЛНР" і які нікого не представляють, або з жителями підконтрольній їй частині Донбасу. Це фальсифікація! - обурюються сепаратисти.

Крім того, представники самопроголошених республік зазначили, що у Конституційній реформі немає ні слова про "врахування особливостей окремих районів" Донбасу і про "постійне законодавство про особливий статус."

Нещодавно Верховна Рада прийняла в першому читанні Закон про вибори до органів місцевого самоврядування. Концепція цього законопроекту не узгоджена з ДНР і ЛНР. Публічно і відкрито запропонований нами законопроект також залишений Україною без розгляду, - написано у зверненні.

У таких діях Києва сепаратисти побачили спробу Києва "до кінця року повернути контроль за над кордоном із Росією".

 

Читайте також: Захарченко призначив дату місцевих виборів у "ДНР"