Світ
2 липня 2015
Вчений з Айови, що підробив дані по створенню вакцини проти ВІЛ для отримання гранту, засуджений до тюремного ув'язнення
58-річний Донг-Пай Хан засуджений до чотирьох років і дев'яти місяців позбавлення волі.
news-image

У США суд виніс вирок вченому, що підробив результати досліджень в галузі боротьби з ВІЛ, на які були витрачені мільйони доларів, передає «Єдність» із посиланням на The Daily Mail.

Колишній науковий співробітник Університету штату Айова, 58-річний Донг-Пай Хан засуджений до чотирьох років і дев'яти місяців позбавлення волі.
Після звільнення Хан буде ще три роки перебувати під наглядом. Крім того, йому належить виплатити штраф у сумі 7,2 млн доларів Національному інституту здоров'я США (NIH), що спонсорував дослідження, результати яких виявилися сфальсифікованими.
Донг-Пай Хан визнав свою провину. Його адвокат просив суд обмежитися відносно обвинуваченого випробувальним терміном. Однак суддя прийняв сторону обвинувачення, яке вказувало на те, що занадто м'яке покарання може послужити приводом для повторення подібних випадків шахрайства.

За версією слідства, кілька років тому Хан брав участь у дослідженнях зі створення вакцини проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), здатного викликати СНІД. Розробки фінансувалися урядом США. Незабаром після початку роботи вчені заявили про успіх. У вакцині на основі кролячої крові були виявлені захисні механізми для боротьби з вірусом - так звані антитіла. Пізніше виявилося, що їх додав в сироватку сам Хан разом із зразками крові людини.
Повідомлення про вакцину викликало фурор. Але, пізніше обман все-таки був розкритий.
Після скандалу Хан був змушений подати у відставку. Проте він стверджував, що скоїв підроблення ненавмисно. За його словами, людські зразки потрапили у вакцину випадково, а коли він це виявив, то був так сильно збентежений, що не став повідомляти про це, а продовжив і далі підміняти зразки, підтримуючи версію про те, що вакцина здатна виробляти захисні антитіла.

Читайте також: В Японії зможуть визначати рак на ранніх стадіях за три хвилини