НБУ прогнозує, що цього року держборг України може досягти 95%, що є реальною загрозою незалежності країни
Зростання держборгу зумовлене фінансуванням дефіциту НАК «Нафтогаз України» (понад 3% ВВП), а також підтримкою Фонду гарантування вкладів фізосіб і банків.
news-image

В Україні державний і гарантований державою борг 2015 року досягне 95% ВВП. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за червень, передає «Єдність».

За оцінками НБУ, основне зростання держборгу вже відбулося в першому кварталі за рахунок курсового переоцінювання валютної складової.

Зовнішній державний і гарантований державою борг, згідно з прогнозами НБУ, за підсумками року становитиме близько 62% ВВП.

Регулятор зазначає, що, крім бюджетного дефіциту, зростання держборгу зумовлене фінансуванням дефіциту НАК «Нафтогаз України» (понад 3% ВВП), а також підтримкою Фонду гарантування вкладів фізосіб і банків.

Нагадаємо, валовий зовнішній борг України на 1 квітня 2015 року становив 125,97  млрд дол, що на 0,3%, або 0,34 млрд дол., менше, ніж на початок року, проте через девальвацію гривні та спад економіки щодо валового внутрішнього продукту (ВВП) зовнішній борг сильно зріс.

Читайте також: НБУ: Реструктуризація валютних кредитів зруйнує фінансову систему України