Світ
3 липня 2015
Китайська компанія наказала робітницям вагітніти за розкладом
Жінки, які народять дітей поза планом будуть оштрафовані на тисячу юанів (161 долар).
news-image

Китайська компанія (кредитний кооператив) з міста Цзяоцзо випустила розпорядження, згідно з яким жінки повинні йти в декрет за розкладом роботодавця, передає «Єдність» із посиланням на Meduza.

План по народженню дітей працівницями затверджений і буде суворо дотримуватися, - йдеться у розпорядженні, опублікованому місцевою газетою.

Жінки, які народять дітей поза планом будуть оштрафовані на тисячу юанів (161 долар), а також позбудуться можливості просунутися по службі. Крім того, у них можуть відібрати річну премію. Також працівницям забороняється народжувати в перший рік роботи в компанії.

У кредитному кооперативі стверджують, що поки це тільки проект документу. За словами представника організації, план по народженню дітей придумали, щоб працівниці не завагітніли одночасно. При цьому китайські користувачі в соцмережах пишуть, що практика щодо складання розкладу поширена. Один з них розповів, що в лікарні, де він працював, медсестрам було заборонено народжувати дітей в перші два роки.

При Мао Цзедуні всі китайці повинні були питати дозволу у роботодавця на всі зміни в особистому житті - народження дитини, шлюб і розлучення. Згодом це правило було офіційно скасовано, але, як кажуть, неформально збереглося в багатьох організаціях.
Зараз жителі Китаю повинні попереджати місцеву владу про рішення завести дитину.

З 1980 року в Китаї діє правило «Одна сім'я - одна дитина». Демографи вважають, що завдяки цій практиці було попереджено народження 200 мільйонів дітей.

Читайте також: У Китаї розпочався фестиваль собачого м'яса. Захисники тварин обурені