Світ
6 липня 2015
У Туреччині спалахнули антикитайські протести
В Туреччині пройшли антикитайські протести, які вилилися в розгроми вітрин і бійки.
news-image

Причиною стала інформація про утиски мусульман в священний місяць Рамадан, поширена турецькими ЗМІ, повідомляє «Єдність».

Як стало відомо, ця тема загрожує привести до великомасштабного дипломатичного конфлікту між країнами. На другому тижні священного місяця Рамадан турецькі журналісти звернули увагу на регулярні утиски мусульман, які на планомірній основі здійснює китайська влада в Сіньдзян-Уйгурському автономному регіоні (СУАР), де послідовники ісламу становлять більшість населення. Зокрема, видання розтиражували інструкцію, яка забороняє мусульманам, що входять до складу партій, а також працюють на державних посадах, брати участь у релігійних заходах.

Першим відреагувало турецьке МЗС, куди китайський посол був викликаний для пояснень. У Стамбулі зібралася антикитайська демонстрація, учасники якої палили китайські прапори і скандували гасла на підтримку уйгурів. Потім акція переросла в стихійну агресію до всього китайського: мітингувальники розгромили вітрину китайського магазину, а також побили групу схожих на китайців туристів, які згодом виявилися корейцями.

При цьому, китайський уряд, як і раніше, заперечує будь-який утиск мусульман в країні.