Політика
8 липня 2015
Парламентська асамблея ОБСЄ: хто голосував проти антиросійської резолюції
Загальний комітет Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань закликав Росію звільнити незаконно затриманих українських громадян, про що оголосив у резолюції.
news-image

Про це йдеться у прийнятій 7 липня резолюції "Викрадені та незаконно затримані в Російській Федерації українські громадяни" ПА ОБСЄ, опублікованій на офіційному сайті, передає «Єдність».

Згідно з Мінськими угодами, зокрема Мінським протоколом від 5 вересня 2014 року, і комплексом заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року, всі заручники і незаконно утримувані особи повинні бути звільнені, включаючи осіб, які були викрадені з української території і незаконно утримуються в Росії, — йдеться в резолюції.

Асамблея засуджує викрадення члена парламенту Надії Савченко, кінорежисера Олега Сєнцова та інших осіб.

У резолюції також йдеться, що утримання українських громадян і порушення проти них кримінальних справ вважається нелегітимним, що порушує права людини і суперечить зобов’язанням Російської Федерації згідно з Мінськими угодами.

Проте не так легко було узгодити і проголосувати цю резолюцію через сильне проросійське лобі в ОБСЄ попри відсутність делегації з Росії.

Про це написав в своєму Facebook нардеп Сергій Висоцький, який входив до української делегації в ПА ОБСЄ.

Проти резолюції голосував депутат від Білорусі, причому в останній момент - мабуть не витримали нерви, і одна депутат від Швейцарії... Казахстан виступав проти публічно - використовуючи аргумент про те, що без росіян розглядати резолюцію не можна. Французи не прийшли на голосування, Голландія утрималася, що дивно на фоні поведінки Росії щодо трибуналу по збитому Боїнгу, - написав він.
Читайте також: "Друзі Путіна": Шуфрич на засіданні ОБСЄ звинувачує Україну в невиконанні Мінських домовленостей