Київ
9 липня 2015
"Київська влада тримає м’яч на своїй половині поля" - науковець
Науковець Михайло Найдьонов вважає, що київській владі необхідно не розв’язувати проблеми, а працювати так, щоб їх не виникало.
news-image

Як відомо, сьогодні мер Києва Віталій Кличко доповів про підсумки своєї діяльності за річний термін перебування на посаді . Своєю думкою щодо роботи київського голови та його команди в ексклюзивному коментарі для «Єдність» поділився  доктор психологічних наук, директор Інституту Рефлексивних Досліджень і Спеціалізації Михайло Найдьонов.    

Якщо казати про плюси у діяльності мера Віталія Кличка, то безперечними плюсами є наявність діалогу з громадою. Є певна умілість у тому, що у сенсі розмежування повноважень, які йдуть від замовлення держави на обслуговуваня столиці, та територіальною спільнотою, зроблені певні кроки.
Інше питання, що ці управлінські кроки не мають явного смислу для киян. Безперечно плюсами є те, що відкриваються нові маршрути, маршрутки замінюються тролейбусами; не так сильно, як хотілося б, але робота йде.

Чого немає? Нема такого діалогу з верствами громади, який би був наближений до моделювання. Тобто, розмовляти з громадою потрібно не тоді, коли вже виникла проблема. У цьому сенсі влада відстає. Наприклад, є багато сумнівів про «нібито громадські слухання» з приводу забудов, фальшування протоколів зборів громад. Виявити підлог і нехтування громадою, простіше, ніж потім примирити протести.

Діяти треба до того, коли суперечки тільки виникають. Можна вирішити все заздалегідь. Тобто, ми розв’язуємо проблеми, а необхідно працювати так, щоб не допускати виникнення суперечностей і проблем. Треба дивитися на кілька кроків уперед.

На прикладі нашої наукової установи я можу сказати, що до нас зверталися представники київської влади. Загалом, у Києві багато інститутів і науковців, які могли б допомогти владі. Але всі наші пропозиції мали дуже низький коефіцієнт корисної дії – ми подавали пропозиції, але, за фактом, їх майже не використовували, не було зворотного зв’язку між розробниками пропозиції – науковцями та споживачами – владою.

Крім знання про моделювання розвитку потреб, цінностей, суперечностей громади необхідний моніторинг упереджень різних верств населення. Це важливо для того, щоб точніше передбачати сповільнення розвитку, або виникнення протестів. У науковців для цього є інструменти, психологічні технології. Але, попри наявність ресурсів у різних професійних та громадських спільнот, київська влада "тримає м’яч на своїй половині поля".

Діалогу з професійними психологічними спільнотами має бути більше.

Читайте також: Віталій Кличко звітує перед громадою