Світ
11 липня 2015
У Росії судять солдатів за відмову їхати воювати на боці бойовиків "ДНР-ЛНР"
Кілька десятків російських контрактників з в/ч №22179 33-ї окремої мотострілкової бригади (Майкопська розвідувальна бригада) втекли з полігону у Ростовській області, оскільки злякалися відправки на Донбас.
news-image

Про це йдеться в розслідуванні видання "Газете.Ru".

Проти них порушені кримінальні справи, їм загрожує до 10 років позбавлення волі за самовільне залишення частини та дезертирство. Військові та їхні родичі розповіли виданню, що жили в нелюдських умовах та їх агітували поїхати добровольцями на Донбас.

За версією слідства, контрактники залишили полігон "Кадамовский", "не бажаючи переносити тяготи і позбавлення військової служби". Тепер всі ці контрактники, а це кілька десятків людей, під слідством за ст. 337 КК РФ ("Самовільне залишення частини", до 5 років позбавлення волі) і ст. 338 КК РФ ("дезертирство", на строк до десяти років).

Заступник гендиректора ТОВ "Перший об'єднаний союз юристів Кубані" Тетяна Чернецька, що представляє інтереси п'яти контрактників, проти яких порушено кримінальні справи, розповіла виданню, що, за її даними, мова йде про десятки кримінальних справ щодо залишили полігон військовослужбовців. "Командир частини, передають хлопці, заявляє: військово-слідчий відділ не справляється, стільки кримінальних справ. Хлопцям присвоюють номери 101, 137 у черзі на порушення кримінальних справ, отримують номер і чекають на виклик до слідчого", - стверджує вона.

Судячи з офіційної статистики Майкопського гарнізонного суду, за перші півроку за статтею 337 КК РФ ч. 4 (самовільне залишення частини) засуджено 62 військовослужбовців. При цьому за попередні п'ять років - з 2010 по 2014 рік - було винесено майже в два рази менше постанов, всього 35.

За словами Чернецької, у кількох десятків контрактників, відносно яких порушені справи за статтями "дезертирство" і "самовільне залишення частини", однакові обставини: в один і той же час з кінця вересня по середину листопада вони покинули полігон "Кадановский", пояснюючи це нелюдськими умовами і нав'язливими пропозиціями служити на території "ЛНР-ДНР" добровольцями.

"Ніхто воювати в Донбасі не хотів ні за 8 тисяч в день, які обіцяли рекрутери, ні за 28. Військовослужбовці бігли з "Кадамовского" - хтось просив гроші у рідних, інші добиралися перекладними, автостопом. По приїзду в частину вони подавали рапорти на звільнення, але їх просто не розглядали", - стверджує Чернецька.