Політика
17 липня 2015
Нідерланди вдячні українцям за співчуття в трагедії збитого "Боїнгу" - посол
Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхаувер заявив, що його країна вдячна українському народу за співчуття у зв'язку з трагедією рейсу малазійського літака MH17, на якому знаходились їх громадяни.
news-image

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол сказав під час вшанування пам'яті жертв MH17 та покладання квітів народними депутатами України перед посольством Нідерландів в Києві, повідомляє «Єдність».

Минулого року, коли сталася це трагічна подія, народ України приніс сюди море квітів. Також прийшов президент, він став на свої коліна і молився. І це співчуття, воно скрижалями виписано в серцях колективної пам'яті народу Нідерландів. І сьогодні ми знову маємо дружні співчуття українського народу і членів парламенту. І я схвильований, і я вдячний, і передам ці співчуття своєму уряду і моєму народові, - сказав посол.

У свою чергу, лідер фракції "Блоку Петра Порошенко" у Верховній Раді України Юрій Луценко зазначив, що попередні дані розслідування вказують на застосування саме російської військової техніки, яка призвела до цієї трагедії.

Луценко впевнений, що рано чи пізно, міжнародний трибунал буде створений і притягне до відповідальності всіх військових злочинців.

Ми глибоко переконані, що вище керівництво Росії, яке віддавало злочинний наказ про вторгнення в Україну, яке призвело до невинних жертв серед українського населення, українських військових, серед мирного населення багатьох країн світу, як у даному випадку з літаком, рано чи пізно вище військове керівництво Росії та виконавці їхніх злочинних наказів будуть на лаві підсудних міжнародного трибуналу, - наголосив Луценко.

Нагадаємо, рік тому 17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю підтримувані Росією терористи збили літак Boeing-777 компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук". Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. Переважна більшість з них - 194 пасажира були громадянами Нідерландів, 38 - громадянами Австралії.

Нещодавно Малайзія внесла до Ради безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування авіакатастрофи. Раніше з ініціативою створення трибуналу виступили Австралія, Бельгія, Нідерланди, Швеція та Україна. Проте Росія виступає категорично проти.

Читайте також: Сьогодні трагічна річниця авіаційної катастрофи рейсового пасажирського літака Boeing 777