Суспільство
20 липня 2015
У Росії офіційно дозволили гнати самогон
З 1 липня в Росії набув чинності ГОСТ 55799-2013 "Дистилят зерновий. Технічні умови", що легалізує виробництво будь-яких дистильованих напоїв із зерна - будь то винайдений у Великобританії віскі або традиційний російський самогон.
news-image

Хоча віскі й самогон широко поширені на російському ринку, досі не існувало державного стандарту для їх легального виробництва в Росії, пише «Єдність» з посиланням на РБК.

Тому віскі в Росії майже повністю імпортний (існує тільки один приклад виробництва віскі в Росії, дозвіл було отримано ще до створення Росалкогольрегулювання), а самогон - кустарний або імпортний (приклади промислового виробництва російськими компаніями за кордоном).

Досі в Росії існували тільки ГОСТи на виробництво дистилятів з винограду - коньяків і бренді. Державних стандартів на виробництво зернових дистилятів не існувало.

На нелегальному ринку завжди було багато кустарного самогону: за оцінкою директора галузевого агентства ЦІФРРА Вадима Дробиза, річний оборот кустарного самогону в Росії становить близько 150-170 млн л. Для порівняння: легальне виробництво горілки в Росії в 2014 році склав 666 млн л. Російські підприємці почали проявляти інтерес до промислового виробництва самогону з початку 2000 років.

Читайте також: Міжнародні експерти заявили, що Росії загрожує дефолт вже через два-три роки