Події
22 липня 2015
У Миколаєві зареєстровано перший випадок укусу "чорної вдови"
Стан пацієнта лікарі оцінюють як середньої важкості.
news-image

Як повідомили у прес-службі ДСНС України у Миколаївській області, 21 липня у токсико-терапевтичне відділення лікарні швидкої медичної допомоги госпіталізовано 58-річного мешканця м. Миколаєва, який постраждав від укусу павука-каракурта, передає «Єдність».

З діагнозом: "укус павука-каракурта правого стегна" постраждалому надано необхідну медичну допомогу. Стан пацієнта лікарі оцінюють як середньої важкості.

У народі самку каракурта (отруйною є лише вона) називають "чорною вдовою".

Ця "жіночка" зовсім маленька (довжина тіла становить 10-20 мм). Вона славиться тим, що вбиває самця одразу після запліднення. Роззяву homo sapiens вона теж може загнати у могилу, хоча смертельна доза її укусу невідома.

Вираженість симптоматики отруєння та частота летальних наслідків найбільше трапляється серед дітей, - повідомляє прес-служба відомства.

Як йдеться у повідомленні, укус каракурта не дуже болючий.

На ураженій ділянці з'являється спочатку слабкий, а потім сильний біль, який посилюється впродовж 5-20 хвилин. Він швидко перекидається на груди, кінцівки, живіт, спину. З'являється головний біль, нудота, блювота, блідість, порушується дихання та серцева діяльність. Становище ускладнюється розвитком психомоторного збудження з галюцинаціями, - зазначає прес-служба ДСНС.

У зв'язку з тим, що ризик летального наслідку від укусів каракуртів немалий, всіх постраждалих госпіталізують в служби реанімації та інтенсивної терапії. Якщо ж у лікарні є відділення токсикології, лікують укушених каракуртами там.

У ДСНС попереджують, щодо дій у випадку, якщо вас вкусила "чорна вдова":

- не пізніше ніж через дві хвилини припекти місце укусу полум'ям голівки сірника, і дати їй повністю згоріти у рані. При цьому руйнується від 90 до 100 відсотків отрути;

- якщо павук вкусив за кінцівку, то її треба максимально іммобілізувати. Накласти пов’язку на місце, найближче до вкушеного;

- при всіх випадках укусів цих павуків постраждалого треба екстрено госпіталізувати. При цьому переносити хворого треба на носилках;

- при неможливості екстреної госпіталізації, хворого необхідно покласти в ліжко, а укушене місце має знаходитись вище по відношенню до решти тіла;

- потім необхідно ввести антигістамінні препарати (димедрол та ін.), хлорид кальцію (або ж глюконат кальцію);

- треба багато пити (чай, каву).

 Крім того, щоб не наразитися на небезпеку під час роботи на городі, потрібно мати закрите взуття, працювати садово-городнім інвентарем в рукавицях. Улітку не можна залишати взуття біля порога будинку, дачі, треба бути обережним при відвідуванні незнайомих місць.