Політика
22 липня 2015
Війна Шокіна. "Генпрокурор ризикує по-крупному", – експерт
Вже цілий тиждень генеральний прокурор України Віктор Шокін залишається топ-темою для обговорення в медіапростірі України.
news-image

Головний обвинувач країни відкрив низку резонансних справ, вимагає зняття депутатської недоторканності відразу з семи нардепів та навіть заявив, що його хочуть убити, передає «Єдність».

Невідомо, чи то копітка робота прокуратури стала приносити видимі результати, чи стихійні вимоги «поміняти Шокіна на Сакварелідзе» стимулювали генпрокурора на трудові досягнення, але факт залишається фактом. 22 липня Віктор Шокін підготував до розгляду Ради запити на зняття депутатської недоторканності відразу з семи народних депутатів. В їх числі Андрій Денисенко, В'ячеслав Константиновський, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук та Сергій Мельничук з парламентської коаліції, а також Михайло Папієв і Сергій Клюєв з «Опозиційного блоку».

За день до цього, Віктор Шокін скликав екстрений брифінг, на якому і повідомив присутнім журналістам про те, що його хочуть вбити. 

«Відносно мене готуються різного роду провокації, в тому числі і з моїм здоров'ям. ... У мене є обґрунтовані підстави вважати, що мене хочуть знищити фізично. Про це я повідомив президента України і СБУ, повідомляю і вам. ... На жаль, у зв'язку з тим, що я став на шлях, стояв, і буду стояти на боротьбі з корупцією, в усіх напрямках без винятку, я заважаю багатьом займатися незаконними оборудками », - заявив генпрокурор.

При тому сам Віктор Шокін не уточнив, від кого саме йому надходять погрози, проте найактивніші нападки на нього почалися саме із табору парламентарів. Спочатку під Генпрокуратурою зібрався мітинг з вимогою скасувати подання про арешт нардепа «Радикальної партії» Андрія Лозового, а потім депутати й поготів взяли в облогу кабінет Шокіна. Група нардепів розташувалася прямісінько у приймальні Віктора Шокіна через арешт їх колеги Андрія Лозового. 

«Депутати зібрались у приймальні Шокіна. Він ховається і виходити до нас не хоче. Будем чекати. Вирішуємо, може залишитись тут ночувати», – похизувався на своїй сторінці у соцмережі нардеп Дмитро Лінько.

Втім, незважаючи на гучні заяви генпрокурора і промовисті дії народних обранців експерти переконані, що подібні події можна вважати елементом політичної гри. Зокрема відомий політичний експерт Олексій Голобуцький, повідомив, що хоча загроза для життя генпрокурора може бути цілком реальною, зроблені Шокіним заяви явно направлені на піар. 

«Потрібно розуміти, що все це наслідок тижневих нападок на Шокіна, зі спробою змістити його з посади. Тим не менш, я оптиміст і переконаний, що генпрокурор потрапив в таку ситуацію, при якій не може не проводити арештів і не ламати цю прогнилу систему зсередини. Тому думаю, він досидить на своїй посаді до осені. А всі ці гучні заяви про те, що його хочуть убити - це піар, з метою показати себе в гарному світлі. Ну і щоб його не спровадили на пенсію раніше ніж треба», - заявив Олексій Голобуцький.

У свою чергу директор «Інституту глобальних стратегій» Вадим Карасьов заявив нашому виданню, що гучна заява Шокіна оголила проблеми самої Генпрокуратури. 

«Думаю, що прокурор тим більше генпрокурор, який пройшов - всі щаблі служби просто так не кидається такими словами. Шокін ризикує по-крупному. Тож, ймовірно, хтось хоче розгойдати ситуацію, щоб скинути генпрокурора і підім'яти під себе прокуратуру. І це дуже поганий знак, коли замість того щоб займатися реальною роботою, в такому важливому органі за владу боротися грузинські та українські прокурори. Виходить, що генпрокуратура сьогодні підпорядкована політичним фракціям, які мають різний ступінь впливу, а не закону. І це - велика проблема », - зазначив Вадим Карасьов.

                                                                                                                                                     Автор Євген Ігнатенко