Суспільство
27 липня 2015
Українські та польські археологи шукають могили польських військових
Уже знайдено особисті речі солдатів Корпусу охорони прикордоння, вбитих загонами НКВС на Рівненщині.
news-image

Польські науковці, які шукали могили солдатів Корпусу охорони прикордоння (KOP) в околицях села Тинне Рівненької області, знайшли предмети, що могли належати польським військовим, передає  «Єдність»  із посиланням на Радіо Польща.

Дослідникам вдалося відшукати: ґудзики із орлами, орлів із шапок, довоєнні польські монети, хрестик, а також радянські збройові гільзи.

У вересні 1939 року було вбито близько 300 солдатів Корпусу охорони прикордоння, які стояли в обороні ІІ Речі Посполитої над рікою Случ.

За словами свідків, вони були вбиті солдатами НКВС і поховані десь у лісах неподалік Тинного. Однак, до цього часу невідомо, де і у скількох могильних ямах лежать їхні тіла.

Ми повинні встановити, де є ці могили, аби можна було приступити до розкопок, а поки ми досліджуємо ці терени за допомогою георадарів та металошукачів, - сказала др. Домініка Сємінська, яка очолює групу пошуків.

Робота має бут відновлена у вересні.

Якщо науковцям вдасться натрапити на могилу, після одержання обов’язкових дозволів разом із українськими археологами, вони розпочнуть безпосередню роботу з ексгумації, - пише видання.
Читайте також: Археологи очікують нові історичні знахідки на Поштовій площі