Україна
4 серпня 2015
Конституційний суд України – жертви нового режиму чи п'ята колонна?
4 серпня екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін заявив, що силовики систематично викликають суддів КСУ на допити по справі Януковича.
news-image

Звільнений указом Президента, за півмісяця до закінчення своїх повноважень Віктор Шишкін не скупився на випади у бік прокурорів та слідчих, жаліючись на «полювання на відьом» із боку силовиків, передає «Єдність».

Зокрема колишній суддя найвищого органу юстиції в одному зі своїх інтерв'ю заявив:

«Мене, а також інших суддів КСУ викликали на допити, когось в Генпрокуратуру, когось в СБУ. Питали чи був тиск, як приймалося рішення. Я їм відповів - читайте за протоколом. У нас всі засідання стенографуються. Є документальні підтвердження. Ми не просто голосуємо, як у парламенті, карткою за себе і другого депутата. У нас голосування під розпис. Тут вже не відкрутити. Тут все документально. Тому тієї ж СБУ нема чого займатися дурницями і допитувати. Відкривайте документи і читайте, там все записано».

Загалом у справі про узурпацію влади режимом Януковича Служба безпеки України допитала 10 суддів Конституційного Суду, і судячи з усього не збирається зупинятися. Масла у вогонь щодо ситуації з суддями підлив і скандально відомий нардеп Ігор Мосійчук. На своїй сторінці у Фейсбук депутат ще у липні написав, що дружина одного із суддів КСУ ніхто інша, як «зам міністра» терористичної ЛНР.

«Дружина судді Конституційного суду України Михайла Запорожця - Ірина є заступником міністра юстиції так званої "Луганської народної республіки" (ЛНР)! Навесні минулого року Ірина Запорожець разом з іншими представниками бандформування "партія регіонів" ввійшли до керівного складу луганських терористів. Зараз вона в терористичній організації "ЛНР" займає посаду "заступник міністра юстиції"», – написав народний обранець на своїй сторінці у соцмережі.

Виходячи із подібних новин може здатися, що кільце довкола Конституційного суду України потроху починає стискатися. Утім, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, заявив що не бачить яким чином судді КСУ можуть постати перед законом.

В ексклюзивному коментарі «Єдність», політолог заявив:

«Якщо ми говоримо про перспективи у справі про узурпацію влади режимом Януковича щодо представників Конституційного суду України то тут у мене позиція чітка. Цей конституційний суд, який приймав подібні рішення просто не має права на існування. Його треба ліквідувати, як це давно зробили в розвинутому світі, а усі справи передати у верховний суд. Усі заангажовані судді безперечно мають понести відповідальність за прийняті ними рішення, проте оскільки у нас досі функціонує закон про «Антидержавну діяльність», притягнути їх до відповідальності буде майже неможливо»

Автор Євген Ігнатенко.