Суспільство
5 серпня 2015
У слідчому комітеті РФ Марію Гайдар перевірять на сепаратизм і екстремізм
У Держдумі РФ обурені отриманням українького громадянства Марією Гайдар.
news-image

Сенатор від Брянської області Михайло Марченко пропонує Слідчому комітету РФ перевірити висловлювання екс-віце-губернатора Кіровської області, а нині радника губернатора Одеської області України Михайла Саакашвілі Марії Гайдар на сепаратизм і екстремізм, передає  «Єдність» із посиланням на Известия.

Як вважає сенатор, Гайдар, відпрацьовуючи українське громадянство, наговорила на кримінальну справу в Росії і повинна бути позбавлена ​​російського громадянства.

Ми почули новину про те, що Марія Гайдар стала громадянкою України. Це сталося після того, як вона, ставши радником губернатора Одеси Михайла Саакашвілі, зробила низку гучних заяв про те, що Крим анексований Росією, а спільний ворог з Україною у неї - «авторитарний режим, який вбиває людей як в Росії, так і на Україні », - говорить обурений сенатор.

За його словами, він уже написав заяву в СК з проханням перевірити висловлювання Гайдар на сепаратизм і екстремізм, а також закликає її самостійно відмовитися від російського громадянства, так як вона присягнула на вірність іншій державі.

Обурені отриманням українького громадянства Марією Гайдар і в Держдумі РФ. Так, за словами заступника голови комітету Держдуми з міжнародних справ Олександра Романовича, дії України з працевлаштування Гайдар потрібно розцінювати як виклик і провокацію, яку ніколи б не дозволив собі її батько.

Мені б було соромно, якби мої діти так вчинили, думаю, і Гайдару, який служив Росії. Можна сперечатися про його реформи, але він старався для країни і вірив у те, що він робить, - говорить парламентарій.
За українською Конституцією Гайдар автоматично зобов'язана відмовитися від російського громадянства. Так і зробив Саакашвілі, а її використовують і будуть використовувати до кінця. До неї ж в Україні - ніякої поваги ні, вона потрапила під Держдеп, і зараз вона зробить все, що їй скажуть, - вважає депутат Держдуми Євген Федоров, який відзначає, що навряд чи це рішення самої України, яка "опинилася під повним контролем США".

Депутат Держдуми РФ, екс-заступник міністра юстиції РФ Василь Лихачов зазначив, що за законами Росії «громадянка Гайдар має право володіти двома і більше громадянствами». При цьому депутат погодився, що порушення справ стосовно «громадянки Гайдар» за різними статтями - повне право слідчих органів, які, напевно, будуть проводити всі необхідні експертизи.

Гайдар Україні не потрібна, вона потрібна тій групі, якщо хочете - хунті, яка захопила владу в Україні. Вона потрібна їм для того, щоб показати, що вони не русофоби, тому що саме в цьому їх всі сьогодні звинувачують, - говорить глава «Інституту політичних досліджень», член Громадської палати РФ Сергій Марков.

За його словами, ця група намагається показати, що вони готові «дружити» з росіянами, але тільки з тими, які мають певні погляди, з тими, хто готовий віддати їм Крим.

Нагадаємо, Марія Гайдар отримала паспорт громадянки України з рук президента Петра Порошенка у вівторок, 4 серпня.