Суспільство
6 серпня 2015
У США обговорюють, чий жіночий портрет помістити на новій банкноті
Більшість американців хочуть бачити на 10-доларовій купюрі Елеонору Рузвельт.
news-image

Кожен четвертий американець хоче, щоб на оновленій 10-доларовій купюрі був зображений портрет Елеонори Рузвельт, показало опитування McClatchy-Marist, результати якого були опубліковані в середу. Про це інформує  «Єдність» із посиланням на Голос Америки.

За даними опитування, колишня перша леді США лідирує серед відомих американок, портрети яких можуть помістити на банкноті. За Рузвельт проголосували 27 відсотків респондентів. Друге місце займає аболіціоністка Гаррієт Табмен з 17 відсотками, а третє - індіанка-першовідкривач Сакагавея.

Питання про те, хто змінить Олександра Гамільтона на 10-доларовій купюрі, бурхливо обговорюється з тих пір, як у  червні міністр фінансів Джек Лью заявив, що вперше більше ніж за сто років в США з'явиться банкнота із зображенням жінки.

Про це було оголошено після того, як активісти провели в соціальних мережах кампанію «Жінки на двадцятках». Потім влада заявила, що розмістять жіночий портрет на 10-доларовій купюрі, у зв'язку з чим почалася нова кампанія з хештегом # TheNew10 («нова десятка»).

Минулого тижня в ході сніданку з журналістами Лью заявив, що адміністрація отримала близько 1500000 відгуків від населення у зв'язку з ідеєю зміни дизайну банкноти. Коментарі приходили в самій різній формі - від твітів і ретвітів до рукописних листів.

У число інших фіналістів опитування McClatchy-Marist увійшли правозахисниця Сьюзан Б. Ентоні і льотчиця Амелія Ерхарт, що отримали по 11 відсотків голосів. Колишня суддя Верховного суду Сандра Дей O'Коннор набрала 4 відсотки.

Кандидатура Рузвельт виявилася особливо популярною у жінок: при розподілі голосів за гендерним принципом у неї набралося 33 відсотки. Якщо ж сортувати результати за принципом раси, перше місце серед афроамериканців займає Табмен - за неї проголосували 47 відсотків респондентів.

За словами Лью, адміністрація планує вивчати реакцію громадськості до кінця літа. Він, однак, не уточнив, коли саме стане відомим новий дизайн банкноти.

Випуск банкноти, яка стане першою в новій тематичної серії, присвяченої демократії, намічений на 2020 рік.

Читайте також: У США з'являться "надруковані" ліки (відео)