Суспільство
6 серпня 2015
У Брюсселі "Пісяючого хлопчика" перевірять на автентичність
Група вчених з Брюссельського вільного університету приступила до перевірки автентичності найвідомішого туристичного символу столиці Бельгії - "Пісяючого хлопчика" ("Манекен Піс").
news-image

Як повідомляє «Єдність» з посиланням на агентство Бельгії, за допомогою рентгенівського спектрального аналізу та лабораторного дослідження складу сплаву і корозії бронзи експерти мають намір встановити, чи дійсно виставлена ​​у музеї Брюсселя скульптура "Пісяючого хлопчика" була виготовлена ​​в 1619 році за проектом скульптора Жерома Дю Кесно.

"Манекен Піс" являє собою фонтанчик у вигляді 60-сантиметрової фігурки хлопчика, який пісяє, що встановлена ​​в кутовій ніші на перетині двох вузьких вуличок в історичному центрі Брюсселя.

Сьогодні на огляд мешканців та гостей бельгійської столиці виставлена ​​копія скульптури. Після декількох викрадень - англійськими солдатами в 1745 році, біглим в'язнем у 1817 році і в 1966 році, коли відрубану верхню половину тулуба "Пісяючого хлопчика" витягли з дна каналу Брюссель-Шарлеруа, столична влада вирішила більше не ризикувати. Та скульптура, яка вважається оригіналом, тепер надійно зберігається в стінах музею на історичній площі Брюсселя - "Гран пляс".

Брюссельський "Манекен Піс", однак, не є найстарішою в Бельгії скульптурою "Пісяючого хлопчика". Літописи міста Герардсберген у Східній Фландрії свідчать, що встановлена ​​на його центральній площі скульптура "Манекен Піс" з'явилася тут ще в 1499 році і, таким чином, на більш ніж одне століття старше відомого на весь світ символу Брюсселя.

Читайте також: На Трафальгарській площі з'явився скелет коня