Світ
6 серпня 2015
В Єгипті відкрили нову лінію Суецького каналу
Канал з'єднує Середземне море з Червоним і забезпечує найкоротший водний маршрут між Азією і Європою.
news-image

В Єгипті відкрили нову 72-кілометрову лінію Суецького каналу, передає «Єдність» із посиланням на ВВС.

Під час церемонія відкриття флотилія військових кораблів пропливла по каналу у супроводі вертольотів і військового літака. Флотилію очолювала яхта, на борту якої знаходився президент Єгипту Абдель Фаттах аль-Сісі.

За словами єгипетського президента, будівництво дублера Суецького каналу необхідне країні для розвитку економіки після декількох років політичної та економічної нестабільності.

Проект коштував Єгипту у 8,5 млрд доларів, будівництво тривало лише рік.

Основним призначенням нового каналу є забезпечення двостороннього руху суден. Надалі з півдня на північ вони прямуватимуть по старій лінії, а з півночі на південь - по новому руслу. Це дозволить уникнути заторів і очікування, скоротить час проходження каналу з 18 до 11 годин і підвищить добову продуктивність з 49 до 97 кораблів.

Суецький канал забезпечує 7% світового морського вантажообігу, відіграє ключову роль у постачанні Європи близькосхідної нафтою, а для Єгипту є другим після туризму джерелом валютної виручки.

Як очікується, дублер підвищить дохід Єгипту від експлуатації водного шляху в 2,5 рази - до 13,2 млрд доларів до 2023 року з нинішніх 5,3 млрд доларів.

Читайте також: Спецназ Єгипту знищив у Лівії 150 бойовиків ІД - ЗМІ