Інтернет
8 серпня 2015
Австралійському «Сноудену» ніхто не повірить, а дарма
Молодик з Австралії виклав до мережі секретні файли.
news-image

Австралієць Майкл Скерба явно мріяв стати другим Едвардом Сноуденом або Джуліаном Ассанжем, але вибрав для публікації секретних документів украй невдалу "трибуну", передає «Єдність».

За інформацією одного з закордонних видань, у жовтні 2012 року Скерба опублікував абсолютно реальні секретні документи на 4chan, попутно розповівши, що вважає Джуліана Ассанжа своїм кумиром, але йому ніхто не повірив, всі тільки посміялися. Зараз Скерба чекає суд.

У 2012 році Скерба був 21 рік, він тільки що закінчив навчання і прийшов працювати в австралійське Міністерство оборони. Так вийшло, що на очі молодому спеціалісту потрапили секретні дані, пов'язані зі шпигунською програмою Five Eyes. Наслідуючи Ассанжу, австралієць забрав їх додому й опублікував документи на імейджборді 4chan, вирішивши, що "люди повинні знати". На жаль, публіка на 4chan широкого жесту оцінила. Повідомляється, що до запису залишили всього 14 коментарів, велика частина яких, за словами Скерба, зводилася до досить глибокої думки: "fake and gay".

Зараз Скерба 25 років і він очікує слухання у своїй справі у Верховному суді Австралії. Його звинувачують у несанкціонованому доступі та ініціації витоку секретної інформації. Велика частина доказів, які має розглянути суд у цій справі (секретні дані і документація) будуть знищені через 28 днів після закінчення слухань.

Невідомо, яку саме інформацію Скерба «злив» на 4chan. Сам невдалий активіст писав: «Я опублікував дані, які, на мою думку, повинні були потрапити до преси: бомбардування, смерті цивільних, терористичні акти, просто такі, про які ЗМІ не пишуть і не знають». Точно відомо одне - дані мали відношення до міжнародної програми стеження Five Eyes, над якою спільно працювали США, Канада, Австралія і Нова Зеландія.

Даний інцидент практично не висвітлювався раніше, бо на пост Скерба, практично відразу, випадково натрапив колишній співробітник австралійської розвідки та оперативно повідомив про свою знахідку владі. Виходить, що в 2012 році хоча б одна людина Скерба повірила.