Події
10 серпня 2015
У Мінекології України стверджують, що радіаційної небезпеки через пожежу на ЧАЕС немає
На даний момент фахівці ДСНС у зоні відчуження суттєво зменшили площу горіння - орієнтовно до 70 гектарів.
news-image

Як повідомляє «Єдність» із посиланням на заступника міністра екології та природних ресурсів України Світлану Коломієць, зараз роботи ведуться в районі Ковшилівки і Поліського.

На цей раз спалах стався в одній з найбільш "чистих" частин зони, радіаційної небезпеки немає. Ситуація контролюється, триває гасіння окремих осередків в межах контрольованого периметра пожежі, - повідомила Коломиєць. - Радіаційний фон в рамках норми, встановленої для Чорнобильської зони. Ситуація контрольована, підстав для паніки немає. Ми постійно робимо заміри".

За словами чиновника, нічого катастрофічного, що могло б негативно впливати на навколишнє населення, не відбулося. Могильники закриті верхнім шаром землі, і великого викиду радіації не може бути в принципі.

Підприємство "Чорнобильська пуща" займається системною організацією протипожежних заходів. 

За інформацією Державного агентства України з управління зоною відчуження, наймасштабніші пожежі в зоні відчуження були влітку 1991 року і в квітні 2015 року. За літній період 2012-2014 років загоряння відбувалися більше 10 разів на сезон, але вчасно були локалізовані осередки, тому площі вигорання були мінімальні.

Як зазначила заступник міністра, вже задіяно 117 чоловік особового складу ДСНС та Чорнобильської пущі, 22 одиниці техніки, у тому числі - 2 літаки і вертоліт.

Пожежа виникла 8 серпня 2015 поблизу колишнього села Ковшилівка на площі 32 гектари. Було зафіксовано три території поширення вогню.

Читайте також: Майже місяць триває пожежа у шахті на Донеччині