Світ
11 серпня 2015
В американському штаті Нью-Мексико сталася екологічна катастрофа (ВІДЕО)
Режим надзвичайної ситуації оголошений в понеділок в штаті Нью-Мексико у зв'язку з екологічною катастрофою в басейні річки Сан-Хуан.
news-image

Відповідну постанову видала губернатор штату Сюзана Мартінес, передає «Єдність» з посиланням на іноземні джерела.

Ми зіткнулися з екологічним лихом. Ситуація просто жахлива, - наголосила вона.

Повідомляється, що двома днями раніше під час проведення робіт на дамбі шахти з видобутку золота Gold King Mine була зруйнована секція дамби, в результаті чого стався витік токсичної води до притока річки Сан-Хуан.

За попереднім підрахунком, зі сховища витікло 11,3 мільйона літрів води, що містить миш'як та сполучення важких металів.

Зараз токсичні води вже досягли штату Нью-Мексико і рухаються по руслу річки Сан-Хуан до найбільшій річці південного заходу США - Колорадо. Найбільш складне становище складається в окрузі Сан-Хуан штату Нью-Мексико. У найбільших містах цієї частини штату - Ацтек і Фармінгтон - введена заборона на використання населенням і муніципальними службами річкової води. Для постачання людей прісною водою задіяні стратегічні резерви.

Наших запасів вистачить на 90 днів. Ми нічого не можемо вдіяти з цією ситуацією, за винятком недопущення до води людей, - визнав глава служби з надзвичайних ситуацій округу Сан-Хуан Дон Купер.
Читайте також: Райони видобутку бурштину можуть визнати зоною екологічної катастрофи