Світ
11 серпня 2015
Китай заблокував сайт холдингу Google відразу після його запуску (фото)
Сайт Алфавіт нової материнської компанії Google, заблокували в Китаї через кілька годин після його запуску.
news-image

Адреса компанії abc.xyz заблокувала система фільтрації контенту «Золотий щит», повідомляє «Єдність».

Сайт GreatFire.org, де можна перевірити наявність блокування, повідомляє про "100% блокування". Ця ж система блокує на території материкового Китаю інші сервіси Google (наприклад, пошту і пошук).

На думку самого холдингу, сайт Alphabet заблокований не цілеспрямовано, а через сертифікат протоколу шифрування SSL, який використовують в Google. Таким чином, «Золотий щит» заблокує для Китаю будь-який новий сайт Google.

Сайти Google недоступні для Китаю (крім Гонконгу) з 2010 року. Крім того, китайські власники Android-смартфонів не можуть завантажувати додатки з магазину Google Play.

На початку літа ЗМІ повідомили, що Google домовилася з китайською Huawei про виробництво наступного смартфона Nexus. Деякі видання припустили, що домовленість була частиною кампанії по поверненню на китайський ринок.

Материнська компанія Alphabet з'явилася в результаті реструктуризації Google. По ній всі великі підрозділи, що входять в Google, а також сам Google стали частиною нового холдингу. Alphabet очолили співзасновники Google Сергій Брін і Ларрі Пейж. Главою Google став Сундар Пічаї, колишній керівник Android, Chrome та інших продуктів компанії.