Політика
13 серпня 2015
Подробиці арешту екс-депутата: Марков потрапив до Італії завдяки українському диппаспорту
Колишній народний депутат Ігор Марков, затриманий в Італії в середу, перетнув кордон без візи та з анульованим українським диппаспортом, знаючи, що перебуває в міжнародному розшуку.
news-image

Про це "Європейській правді" повідомило джерело, ознайомлене про деталі затримання проросійського політика, передає «Єдність».

Йдеться про український дипломатичний паспорт, який він не здав (після позбавлення депутатських повноважень - прим.ред.), хоча цей паспорт анульований українською стороною, - зазначив співрозмовник.

Як відомо, український дипломатичний паспорт дозволяє в’їзд до країн Шенгену без віз. Мабуть, саме через це Марков вирішив скористатися українським документом, а не російським паспортом, який мав із собою.

Про те, що Марков перетнув кордон за диппаспортом, повідомляє також італійське видання Repubblica, щоправда, італійські журналісти заплуталися у формулюваннях та написали, що екс-депутат використовував документ, виданий так званим "Комітетом порятунку України".

Між тим диппаспорт хоч і був анульований, але дозволив політику в’їхати на територію Італії.

Як пише видання SanRemoNews, він прибув до міланського аеропорту Мальпенса у вівторок зранку. Поліція відразу визначила, що він перебуває у розшуку Інтерполу, вирішила не затримувати його, виходячи з правил дипломатичного імунітету, але розпочала стеження. Варто зазначити, що повідомлення про оголошення Маркова в міжнародний розшук було публічним - тобто політик, прямуючи до Італії, знав, що перебуває в стоп-лісті Інтерполу.

За даними італійських правоохоронних органів, екс-депутат у вівторок ввечері відвідав місто Монте-Карло у князівстві Монако, де зустрівся з кількома людьми. ЗМІ повідомляють також, що проводив переговори з проросійськими політиками Італії.

В середу поліція з’ясувала, що диппаспорт політика недійсний, і того ж дня затримала його. Затримання відбулося в престижному готелі "Париж" в італійському місті Сан-Ремо. Разом з Марковим перебували два російських бізнесмена, імена яких не називаються.

Цікаво, що в готелі він зареєструвався вже не за українським, а за російським паспортом.

У п'ятницю Апеляційний суд Генуї розгляне справу Маркова та має вирішити питання про його арешт.

Читайте також: ГПУ готує документи для екстрадиції Азарова з Росії