Політика
14 серпня 2015
Лещенко розповів, чому Фірташ і Льовочкін не потрапили до санкційного списку ЄС
Під санкції Євросоюзу не потрапили олігархи Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін, тому що їхні прізвища не подав тодішній генпрокурор Олег Махніцький
news-image

Про це у своєму блозі на "Українській правді" написав депутат Сергій Лещенко, передає «Єдність».

Всі ми добре знаємо, що в березні 2014 року було накладено санкції Брюсселя на соратників Януковича. Але мало кому відомо, як відбувався добір фігурантів у цей список. Ні, це не Євросоюз визначав, чиї гроші блокувати. Санкції було накладено виключно на тих осіб, список яких надіслала до ЄС... сама Україна, - написав Лещенко.

За його словами, прізвища були зазначені в посланні в.о. генпрокурора Олега Махніцького на ім'я Верховного представника Євросоюзу з питань закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон. Після цього ЄС наклав санкції на всіх вказаних там осіб.

Лещенко також підкреслив, що "фігурантів санкційного списку добирали не за критерієм розгону Майдану, а за критерієм розкрадання державних ресурсів".

Чому одні особи потрапили в список, а інші – ні? Чому тут немає жодної людини з клану "РосУкрЕнерго"? Махніцький включив до санкційного списку братів Клюєвих, але відсутні прізвища Льовочкіна та Бойка? Чому є Курченко, але немає Фірташа? Чому є Лукаш, але немає нікого з Кацуб? – обурився Лещенко.
Генпрокурор, поставлений на цю посаду "Свободою" та підпертий сірим кардиналом партії Ігорем Кривецьким, свідомо чи ні, але врятував Льовочкіна, Фірташа та Бойка від міжнародних санкцій. І я не здивуюся, що хтось у підсумку покращив своє матеріальне становище. За що буде розплачуватися вся Україна, - додав він.

На підтвердження своїх слів, депутат наводить у своєму блозі й той самий лист Махніцького, надісланий до ЄС.

Читайте також: Щедрий Фірташ встановлює пам'ятники у США