Суспільство
18 серпня 2015
Російський суд задовольнив позов колишнього кремлівського «інтернет-троля»
Санкт-Петербурзький суд постановив виплатити Людмилі Савчук компенсацію в розмірі одного рубля.
news-image

Російський суд присудив символічну компенсацію за заподіяння шкоди російській інтернет-активістці, яка заявила, що головною метою її колишнього роботодавця було наповнення Інтернету прокремлівською і пропутінською пропагандою, передає «Єдність» із посиланням на Голос Америки.

У понеділок Санкт-Петербурзький суд постановив виплатити Людмилі Савчук компенсацію в розмірі одного рубля - саме таку суму вона вказала в своєму позові. Кілька місяців тому Савчук відкрито заявила, що компанія «інтернет-тролів» «Інтернет-дослідження», в якій вона працювала, наводнює інтернет пропутінською і прокремлівською  пропагандою, що постійно з'являється на російських і західних новинних вебсайтах.

Савчук подала в суд на свого колишнього роботодавця в травні нинішнього року, а потім розповіла західним інформаційним агентствам, чим займалася вона сама і компанія, в якій вона працювала.

У червні Савчук розповіла німецькому журналу Der Spiegel, що вона проникла в цю секретну компанію, діючу в Санкт-Петербурзі, будучи учасницею розрізненої мережі активістів, які називають себе InfoPeace. За словами Савчук, її колеги - пропагандисти, яких в кіберпросторі іменують «тролями», закидають своїми блог-постами російською мовою Facebook, Twitter, YouTube і деякі російські соціальні мережі.

Савчук назвала і деякі англомовні і українські ресурси, якими займалися «тролі», підкресливши, що особисто в цих форумах не брала участь.

Британській газеті Telegraph Савчук розповіла, що через кілька годин після вбивства Нємцова в лютому цього року вона та її колеги зробили зусилля з дискредитації відомого опозиціонера і правозахисника.

Зокрема, їм необхідно було поширити чутки про те, що Нємцова вбили його соратники, а не пов'язані з урядом кілери, як підозрюють багато росіян.

У своєму позові Савчук зажадала від компанії компенсацію за моральну шкоду, виплати зарплати, яку компанія заборгувала їй, а також закриття компанії. Однак, за рішенням суду, компанія продовжує роботу.

Компанія «Інтернет-дослідження» поки ніяк публічно не відреагувала на заяви Савчук і на судовий позов.

Читайте також: Екс-"троль" російської пропаганди подала до суду на колишніх роботодавців